Раді рекомендують підтримати законопроєкт про заборону у судовому порядку церкви, керівний центр якої знаходиться у РФ

15:48, 20 лютого 2023
Пропонується за рішенням суду забороняти діяльність церкви, яка є організаційно підлеглою РФ.
Раді рекомендують підтримати законопроєкт про заборону у судовому порядку церкви, керівний центр якої знаходиться у РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8371 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій, який передбачає можливість заборони у судовому порядку церкви, яка є організаційно підлегла РПЦ.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 30 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій» та передбачати, що до повноважень Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті належить проведення релігієзнавчої експертизи щодо канонічної та організаційної підпорядкованості РПЦ, тобто збір доказів, що, наприклад, УПЦ(МП) організаційно підпорядковується РПЦ.

За результатами проведення такої експертизи Держслужба видає приписи щодо усунення виявлених порушень. В разі ж якщо припис буде проігноровано, Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті звертається до суду з позовом про заборону діяльності релігійної організації. Додамо, що Держслужба етнополітики вже оприлюднила результати експертизи, яка свідчить про збереження організаційного підпорядкування УПЦ(МП) РПЦ

Це вже далеко не перша ініціатива спрямована, фактично на заборону діяльності УПЦ(МП). Зокрема у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, що передбачає позасудову заборону діяльності церкви, релігійний ценр якої знаходиться на території країни-окупанта. 

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти семи діячів УПЦ (МП). Санкції передбачають обмеження на економічну діяльність в Україні: блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання ліцензій, заборону приватизації, оренду державного майна, позбавлення всіх державних нагород, заборону придбання у власність земельних ділянок та інші.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва