Депутати підтримали законопроєкт про обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів: на яких умовах

15:00, 19 березня 2023
Передбачається, що право на реструктуризацію кредитів отримають ВПО, єдиним джерелом доходу яких є державна та соціальна матеріальна допомога, однак вони мають погасити відсотки за кредитом протягом півроку після завершення війни.
Депутати підтримали законопроєкт про обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів: на яких умовах
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні урядовий законопроєкт №9051 про внесення змін до розділу ІV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану, який передбачає обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для внутрішньо переміщених осіб та осіб які проживають або виїхали з територій де ведуться бойові дії на час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується на час воєнного стану передбачити обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для громадян, які:

- перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи,

- постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ.

Водночас зазначені категорії громадян зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:

- державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї;

- споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, пропонується встановити, що на період воєнного стану і протягом 30 днів після дня його припинення кредитору та колекторській компанії забороняється здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів. Тобто, простіше кажучи, вибивати борги.

В разі успішної реструктуризації погашати суму заборгованості із сплати загального розміру кредиту, що вважається непогашеною за результатами проведення реструктуризації, споживач буде рівними частинами щомісяця, починаючи з 30 дня після дня проведення реструктуризації, протягом 3 років з дня проведення реструктуризації, а якщо договором про споживчий кредит встановлено більший строк повного погашення загального розміру кредиту — протягом такого строку.

При цьому передбачається, що протягом півроку після завершення воєнного стану споживачі, кредити яких було реструктуризовано мають погасити відсотки за кредитом

Також урядовці пропонують депутатам схвалили зміни до податкового кодексу, які пов’язані з законопроєктом

Це вже не перша ініціатива яка стосується споживчого кредитування. У березні Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу, якими звільнила від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) у зв’язку з простроченням платежу за кредитом.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає списання боргів за комуналку за період бойових дій.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва