Військові не повірили студентському квитку студента та мобілізували хлопця у ЗСУ: РІШЕННЯ СУДУ

20:30, 2 квітня 2023
Суд зазначив, що хлопець повинен був заздалегідь повідомити ТЦК, що став студентом.
Військові не повірили студентському квитку студента та мобілізували хлопця у ЗСУ: РІШЕННЯ СУДУ
Джерело фото: fsp.kpi.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Харківський окружний адміністративний суд у березні розглянув позов громадянина, який зазначив, що був мобілізований у Збройні Сили незаконно.

Як вказано в адміністративній справі, студент стоматологічного факультету денної форми навчання Полтавського державного медичного університету Павло Д. 27 лютого 2022 року був мобілізований у Збройні Сили, хоча був студентом денної форми навчання і мав відстрочку від мобілізації.

Павло Д. перебував на військовому обліку як військовозобов’язаний в Богодухівському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (Харківська область).

Після вторгнення РФ в Україну Павло Д. прийшов в сільську раду, де йому, як військовозобов’язаному, в усній формі повідомили про необхідність з’явитись у ТЦК.  

В ТЦК студент повідомив, що він є студентом денної форми навчання стоматологічного факультету Полтавського державного медичного університету. На підтвердження своїх слів студент надав студентський квиток, якій був виданий йому лише у листопаді 2021 року.

Втім, на військових студентський квиток Павла Д. ніякого враження не справив, і вже 27 лютого 2022 року Павло Д. був зарахований до списків особового складу однієї з військових частин.

З таким підходом не погодився вже Павло Д. та спробував оскаржити наказ про зарахування у штат військової частини.

Дослідивши позиції сторін, суд дійшов висновку, що дійсно, згідно із ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають здобувачі професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Однак, згідно з ч. 11 ст. 38 Закону «Про військовий обов`язок і військову службу» призовники, військовозобов`язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров`я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Відтак, призовники, військовозобов`язані, резервісти в разі зміни освіти зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку.

У випадку з Павлом Д., зазначив суд, відбулось так, що на час мобілізації не було достеменно встановлено, що він був студентом денної форми навчання.  

Також суд вказав, що судовим розглядом не встановлено, що на час виникнення спірних правовідносин Павло Д. повідомляв ТЦК, що він став студентом денної форми навчання.

Тому, у працівників ТЦК, на думку суду, не було підстав вважати, що Павло Д. не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Відповідно, у командира військової частини були відсутні підстави для не зарахування Павла Д. у штат військової частини.

Відтак, суд дійшов висновку, що права Павла Д. порушені не були.

У підсумку, 14 березня 2023 року Харківський окружний адміністративний суд відмовив студенту у задоволенні його позовних вимог до ТЦК та військової частини.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як громадянин з інвалідністю II ступеню мобілізувався у ЗСУ, однак потім намагався демобілізуватись через суд.

Також, «Судово-юридична газета» розповідала, як ще один мобілізований студент денної форми навчання намагався добитися скасування наказу про мобілізацію.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном