Студента мобілізували у ЗСУ, а потім змусили написати заяву, що він є добровольцем: ЩО ВИРІШИВ СУД

08:19, 10 квітня 2023
Суд визнав дії ТЦК та командування військової частини протиправними та незаконними.
Студента мобілізували у ЗСУ, а потім змусили написати заяву, що він є добровольцем: ЩО ВИРІШИВ СУД
Ілюстративне зображення із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чергову проблему, пов’язану з не зовсім коректним проведенням мобілізації, довелось вирішувати в судовому порядку.

Як зазначено в матеріалах адміністративної справи, 2 березня 2022 року Ужгородський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки видав наказ про мобілізацію громадянина, якого в той же день зарахували у штат військової частини на посаду кулеметника.

Нюанс полягав в тому, що на момент мобілізації хлопець був студентом денної форми навчання 4 курсу Харківського національного автомобільного-дорожнього університету. Відтак, він мав право на відстрочку від мобілізації.

Про зазначену обставину студент повідомив працівникам ТЦК та надав їм свій студентський білет. Втім, це не справило на військових належного враження.

Згодом, студент звернувся з рапортом про звільнення з військової служби (який не був розглянутий командуванням по суті), уклав договір з адвокатом та звернувся з позовом до суду. У позові він попросив суд визнати протиправними дії Ужгородського ТЦК та скасувати відповідне мобілізаційне розпорядження та наказ командира військової частини про зарахування до списків особового складу.

Крім того, студент попросив суд зобов’язати командира військової частини виключити його зі списків особового складу, а ТЦК – надати йому відстрочку від призову під час мобілізації.

Втім, військові виступили проти задоволення позовних вимог студента.

У військовій частині зазначили, що оскільки мобілізацію громадян здійснює ТЦК, то перевірка майбутніх військовослужбовців входить у компетенцію центрів комплектування. Відтак, якщо ТЦК не знайшов підстав для надання громадянину відстрочки, то у військової частини тим більше немає підстав для незарахування особи у списки особового складу.

Найбільш цікаву позицію зайняв Ужгородський районний ТЦК. Там повідомили, що студент взагалі не повідомив ТЦК, що у нього є право на відстрочку, не надав жодних підтверджуючих документів та й взагалі 4 березня 2022 року студент особисто написав заяву, в якій просив призначити його на військову службу.

Дослідивши позиції сторін, суд зазначив, що у відповідності до положень статті 23 частини 2 абзацу 1 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (чинної на час прийняття оскаржуваних наказів), призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Суд встановив, що хлопець дійсно є студентом 4 курсу денної форми навчання Харківського національного автомобільного-дорожнього університету.

На щастя для студента, університет надав довідку, що він дійсно є студентом автомобільно-дорожнього університету.

Одночасно, суд звернув увагу, що ТЦК міг самостійно з’ясувати, чи є хлопець студентом та перевірити його твердження. До того ж, як зазначив суд, Харківський національний автомобільно-дорожній університет до війни направляв у ТЦК списки студентів-призовників. 

Відтак, Ужгородський ТЦК мав самостійно перевірити наявність підстав для відстрочки від мобілізації.

Щодо заяви про добровільне зарахування студента до лав Збройних Сил, то суд звернув увагу, що зазначена заява чомусь з’явилась вже після фактичної мобілізації хлопця та його зарахування у штат військової частини, а не навпаки.

Суд також зазначив, що студент автомобільно-дорожнього університету був незаконно призваний на військову службу, а його рапорт про звільнення з військової служби не був розглянутий по суті.  Відтак, його позов підлягає частковому задоволенню.

У підсумку, Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Ужгородського ТЦК та скасував наказ ТЦК від 2 березня 2022 року в частині мобілізації студента автомобільного-дорожнього університету та направлення його до військової частини.

Також суд визнав протиправним та скасував наказ командира військової частини про зарахування студента до списків особового складу військової частини. Крім того, командира військової частини рішенням суду зобов’язано повторно розглянути рапорт студента про звільнення з військової служби та прийняти рішення з урахуванням висновків Закарпатського окружного адміністративного суду.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» розповідала про те, як військові не повірили студентському квитку студента та мобілізували хлопця у ЗСУ.

Також, «Судово-юридична газета» розповідала, як ще один мобілізований студент денної форми навчання намагався добитися скасування наказу про мобілізацію, але у підсумку дезертував ще до рішення суду.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва