У «Слузі народу» хочуть заборонити громадянам РФ володіти земельними ділянками

15:58, 18 квітня 2023
Пропонується заборонити громадянам РФ володіти земельними ділянками та зобов’язати власників землі, які мають громадянство країни-окупанта продати їх
У «Слузі народу» хочуть заборонити громадянам РФ володіти земельними ділянками
Фото: unian.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9218 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту права власності Українського народу, яким пропонується заборонити громадянам РФ володіти земельними ділянками та зобов’язати власників землі, які мають громадянство країни-окупанта продати їх

Проєктом Закону пропонується встановити заборону для держави- агресора та її громадян, юридичних осіб та міжнародних об’єднань, організацій, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства держави-агресора, набувати право власності на землю, земельні ділянки, ліса, надра, користуватися водними об’єктами.

При цьому встановлюється, що громадяни РФ та юридичні особи з країни-окупанта зобов’язані відчужити право власності та/або користування такими об’єктами протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Усі дозволи на спеціальне водокористування, надані зазначеним особам, підлягають анулюванню протягом одного місяця з дня набрання чинності цим законом.

У Земельному кодексі України закріплюється положення, згідно з яким не допускається продаж земельних ділянок державної або комунальної власності державі-агресору, громадянам держави-агресора, юридичним особам та міжнародним об’єднанням чи організаціям створеним та зареєстрованим відповідно до законодавства держави-агресора.

Також у змінах до ст. 6 Закону України «Про виключну (морську) економічну зону України» пропонується передбачити, що будь-яка діяльність держави-агресора, юридичних осіб, міжнародних організацій, об'єднань громадян створених та зареєстрованих відповідно до законодавства держави- агресора, громадян держави-агресора у виключній (морській) економічній зоні України заборонена.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада звільнила від податку на землю та нерухомість території, де тривали бойові дії, однак становила складний механізм отримання пільги.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду