Детективна історія зі складом наглядової ради Укрпошти: Кабмін замінив заявлених Мінекономіки представників на інших

18:29, 26 квітня 2023
З новим складом наглядової ради Укрпошти відбулася детективна історія.
Детективна історія зі складом наглядової ради Укрпошти: Кабмін замінив заявлених Мінекономіки представників на інших
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

25 квітня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження, яким погодив кандидатури переможців відбору на посади членів наглядової ради акціонерного товариства «Укрпошта».

Втім, ще у березні Міністерство економіки повідомляло, що склад наглядової ради АТ «Укрпошта» вже було затверджено Урядом 21 березня.

Як виявилося, ці склади різняться.

Мінекономіки вважало, що склад затверджено

Так, 23 березня 2023 року Міністерство економіки повідомило наступне.

«Кабінет Міністрів України затвердив на посади членів Наглядової ради АТ «Укрпошта» сімох переможців відбору: п’ять незалежних членів та двох представників держави. Таке рішення було прийняте на засіданні 21 березня 2023 року.

Незалежними членами Наглядової ради стали:

Абдрасілов Рінат (Киргизстан, Старший партнер Cambridge Management Consulting, Велика Британія),

Карновскі Якуб (Польща, досвід роботи в наглядових радах «Укрпошта» та УЗ),

Керрол Ґері Джон (Велика Британія, поштовий бізнес),

Малинська Олена Олександрівна (Україна, стратегічний менеджмент та банківська справа),

Мітюков Ігор Олександрович (Україна, фінансовий менеджмент).

Також до складу Наглядової ради увійшли двоє представників держави:

Бернацька Наталія Іларіонівна (Україна, професор господарського та трудового права),

Прасолова Крістіна Ігорівна (Україна, економіст).

В цьому складі Наглядової Ради спостерігається майже повна гендерна рівність: троє з семи членів  - жінки. 

Серед ключових вимог до кандидатів були досвід роботи в наглядових радах великих компаній, управлінський досвід у банківській/фінансовій, логістичній та сфері поштового зв’язку, міжнародної та інвестиційної діяльності, досвід цифрових та стратегічних трансформацій тощо. 

«Ця Наглядова рада має стати поштовхом для розвитку компанії, залученню нових інвестицій та втіленню сучасних сервісів. Ми очікуємо, що нові спеціалісти підсилять команду державного поштового оператора», - наголосила Перший віце-прем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Нагадаємо, що Наталія Бернацька була першим заступником Міністра юстиції України з 14 січня 2015 року по 2018 рік, та урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, членом Центральної виборчої комісії.  Крістіна Прасолова є дочкою міністра економічного розвитку та торгівлі у 2012-2014 роках Ігоря Прасолова.

Однак наприкінці березня ЗМІ виявили, що відповідне рішення Уряду, про яке писало Мінекономіки та коментувала міністр, так і не було опубліковане.

А 26 квітня Кабінет Міністрів України опублікував розпорядження від 25 квітня 2023 р. № 371-р «Питання наглядової ради акціонерного товариства «Укрпошта».

Відповідно до нього вирішено:

«Погодити кандидатури переможців відбору на посади членів наглядової ради акціонерного товариства “Укрпошта” Абдрасілова Ріната, Карновскі Якуба, Керрола Ґері Джона, Малинської Олени Олександрівни, Мітюкова Ігоря Олександровича як незалежних членів та Гури Костянтина Юрійовича, Деркача Сергія Анатолійовича як представників держави».

Тобто, представників держави фактично «замінили» на інших, ніж ті, що анонсувало Мінекономіки.

Зазначимо, що Костянтин Гура – голова Державного агентства інфраструктурних проектів України (з 21 червня 2022 року). У вересні 2020 року обраний Головою бюро з відновлюваної енергетики Європейської економічної комісії ООН[9] та переобраний віцеголовою бюро з енергоефективності ЄЕК ООН

А Сергій Деркач з 2020 до 2023 року працював на керівних посадах у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК), зокрема заступником керівника апарату та керівником Департаменту запобігання та виявлення корупції.

З 7 лютого 2023 року він працює заступником Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

З 2015 по 2017 роки працював у Дипломатичному Представництві Консультативної Місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, з 2017 по 2020 роки –  експертом з питань антикорупційних розслідувань та судового переслідування корупції у рамках проєкту МТД МЗС Данії «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду