Рада змінила правила внесення змін до Цивільного кодексу

08:00, 4 травня 2023
Депутати ухвалили за основу та в цілому законопроєкт, який передбачає, що зміни до Цивільного кодексу можна буде вносити лише законом про внесення змін до ЦК.
Рада змінила правила внесення змін до Цивільного кодексу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні та в цілому законопроєкт №9152 про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу», серед яких Ігор Фріс та спікер парламенту Руслан Стефанчук. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутати.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 4 Цивільного кодексу та встановити, що  зміни до цього Кодексу можуть вноситися виключно законами про внесення змін до Цивільного кодексу України.

Як зазначається у пояснювальній записці, діюча редакція Цивільного кодексу України, на відміну від Кримінального кодексу України (стаття 3), Бюджетного кодексу України (стаття 4), Податкового кодексу України (стаття 2), не містить положення щодо можливості внесення змін до ЦК України виключно законами про внесення змін до Цивільного кодексу України, «що є цілком нелогічним та потребує відповідного врегулювання».

Крім цього, за словами  авторів на розгляд Верховної Ради України неодноразово вносились та продовжують вноситись проекти законів, які, поряд із внесенням змін до ЦК України, містять положення про внесення змін до інших законів чи кодексів, внаслідок чого головним комітетом з їх підготовки та розгляду, замість Комітету з питань правової політики, визначається інший комітет

«Вказані обставини призводить до того, що зміни, які вносяться до Цивільного кодексу України не завжди є юридично вивіреними та доцільними, адже зміни такого рівня суттєво відрізняються від змін, що пропонуються до інших законодавчих актів… Беручи до уваги важливість та всезагальну поширеність цивільних відносин, лише наведення концептуальних засад таких змін, ґрунтовна, докладна аргументація їх доцільності, здатні сформувати підстави для впевненості, що подібні новації є корисними та необхідними… Зважаючи на вищевказане, станом на даний час існують об’єктивні передумови для усунення описаної прогалини шляхом вдосконалення законодавчої процедури при внесенні змін до Цивільного кодексу України», - додають автори.

Крім цього депутати схвалили у першому читанні зміни до Регламенту та унеможливити, зокрема розгляд пропозицій до законопроєктів про внесення змін до Цивільного кодексу, які не мають відношення до відповідного проєкту. Тобто не будуть розглядатися поправки до законопроєктів про внесення змін до Цивільного кодексу, якими пропонується внести зміни до інших нормативних актів

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким, зокрема внесено зміни до Цивільного кодексу та визначено, що піратська продукція за рішенням суду знищується за рахунок порушника прав інтелектуальної власності.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду