Зеленський підписав закон про знищення піратської продукції за рахунок піратів

13:10, 18 квітня 2023
Глава держави дав зелене світло закону, який передбачає знищення піратської продукції за рахунок порушника прав інтелектуальної власності, однак, натомість допускає виплату компенсації правовласнику.
Зеленський підписав закон про знищення піратської продукції за рахунок піратів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності, яким передбачається знищення піратської продукції за рахунок порушника прав інтелектуальної власності.

Підписаним законом, зокрема  внесено зміни до статті 432 Цивільного процесуального кодексу та зазначено, що за рішенням суду вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності, та знищення таких товарів за рахунок особи, яка вчинила порушення

Також встановлюється , що вилучення з цивільного обороту матеріалів та знарядь, які використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням права інтелектуальної власності, або вилучення та знищення таких матеріалів та знарядь за рахунок особи, яка вчинила порушення.

Тобто за рішенням суду контрафактна продукція має бути знищена.

При цьому суд за заявою власника авторських прав може визначити розмір грошової компенсації на користь правовласника. Компенсація встановлюється судом, за умови, якщо відповідачем «порушено права інтелектуальної власності ненавмисно»

Розмір зазначеної виплати визначається судом як розмір винагороди, яка була б сплачена за надання позивачем дозволу на використання права інтелектуальної власності, щодо якого виник спір, і обґрунтовано задовольняє позивача.

Крім цього особа, яка визнана судом винуватою в порушенні права інтелектуальної власності має сплатити за публікацію судового рішення про таке порушення.

Для порівняння чинна редакція Цивільного кодексу передбачає, зокрема і знищення піратської продукції, однак це відбувається не за рахунок порушника.

Зазначеним законом Цивільний та Господарський процесуальний кодекс також доповнено новими статтями, якими визначено, що суд має право за клопотанням учасника справи має право постановити ухвалу про витребування  доказів у вигляді інформації про походження і мережі розповсюдження товарів або надання послуг, що порушують право інтелектуальної власності чи щодо яких існують достатні підстави вважати, що розповсюдження таких товарів або надання таких послуг порушує права інтелектуальної власності.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що власник сайту чи веб-сторінки повинен не пізніше 48 годин закрити доступ до контенту.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду