Зеленський підписав закон про заборону на час воєнного стану примусово погашати борги за рахунок пенсій та стипендій: є винятки

07:55, 8 травня 2023
Згідно до закону на час дії воєнного стану заборонено звернення стягнення на пенсію та стипендію (крім рішень про стягнення аліментів чи відшкодування шкоди).
Зеленський підписав закон про заборону на час воєнного стану примусово погашати борги за рахунок пенсій та стипендій: є винятки
Фото: ОП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану, яким серед іншого на час воєнного стану зупиняється процедура примусового списання стипендій та пенсій з рахунку для виконання боргових зобов’язань. Документ набуде чинності 6 травня

Законом припиняється звернення стягнення на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації).

Крім цього на час воєнного стану зупиняється дія постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії. Простіше кажучи боржникам дозволяється на час війни легально ходити на полювання та користуватися пневматичним зброєю.

Зазначеним законом також забороняється відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Крім цього передбачачено, що приватний виконавець за заявою сторони виконавчого провадження або з власної ініціативи, за умови наявності об’єктивних підстав, має право своєю постановою скасувати постанову чи інший процесуальний документ (або їх частину), винесені ним у виконавчому провадженні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким обмежуються видатки боржників з арештованих рахунків.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду