Денис Малюська заявив, що створюється Міжнародний реєстр збитків, куди спрямують величезні суми компенсацій для постраждалих

07:54, 18 травня 2023
За його словами, цей Реєстр буде акумулювати величезні кошти для постраждалих від війни українців, але сам механізм ще не затверджено.
Денис Малюська заявив, що створюється Міжнародний реєстр збитків, куди спрямують величезні суми компенсацій для постраждалих
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська зробив заяву, відповідно до якої українці, які постраждали внаслідок війни, в майбутньому зможуть розраховувати на чималі компенсації.

Так, у столиці Ісландії Рейк'явіку відбувся саміт лідерів країн-учасниць Ради Європи.

«Команда Уряду, Міністерства юстиції працювала у Рейк'явіку. Російську федерацію «поставили на лічильник».

Юридичною мовою – більше 40 країн домовилися, що буде створено міжнародний реєстр збитків, завданих рф, починаючи з 24.02.2022 року. Величезний масив інформації буде зібраний, і зібраний не просто так. Нікого не цікавить реєстр заради реєстру.

Ми розраховуємо, що виплата компенсацій, збитків, які будуть включені до реєстру, будуть проведені за рахунок коштів рф, які будуть в подальшому конфісковані. В першу чергу, мова йде про суверенні активи рф. Але це наступні кроки.

Поки що мова йде про створення міжнародного реєстру збитків, який буде адмініструватися міжнародною спільнотою», - заявив Малюська.

«І випереджаючи запитання, одразу поясню, в чому відмінність від програми «єВідновлення», яка є дещо схожою, виплати за якою так само проводитимуться за рахунок коштів тих, хто підтримує агресію, або рф.

Ключова відмінність в тому, що реєстр збитків буде адмініструвати ся міжнародною спільнотою. В нього будуть включені величезні суми, і величезний обсяг коштів буде спрямовано в подальшому на виплату компенсацій.

Механізми міжнародного реєстру ще не затверджені», - додав він.

Крім того, Малюська пообіцяв подбати про те, щоб в українців не було необхідності дублювати заявку і подавати ще раз інформацію в міжнародний реєстр. «Зробимо все, щоб «підвантажити» інформацію в міжнародний реєстр з українських реєстрів автоматично», зазначив міністр.

За його словами, створення реєстру це лише перший етап. Наступним етапом буде створення Комісії з розгляду заявок від постраждалих. А далі створення Фонду компенсації збитків.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва