Заступник голови СБУ Сергій Наумюк, до якого озвучує претензії громадськість, успішно пройшов перевірку на доброчесність міжнародною комісією

16:31, 26 травня 2023
До Сергія Наумюка, якого Президент призначив новим заступником голови Служби безпеки України, почали озвучувати претензії громадські активісти, однак раніше він успішно пройшов перевірку на доброчесність за участі міжнародних експертів.
Заступник голови СБУ Сергій Наумюк, до якого озвучує претензії громадськість, успішно пройшов перевірку на доброчесність міжнародною комісією
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 25 травня Президент Володимир Зеленський указом №298/2023 призначив Сергія Наумюка заступником голови Служби безпеки України.

Після цього у ЗМІ та на інформаційних ресурсів громадських організацій з’явилася інформація про російське громадянство родичів Сергія Наумюка.

Разом з тим, така інформація обговорювалася в ході співбесід з кандидатами на директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ще в лютому 2023 року.

Нагадаємо, що конкурсанти тоді проходили цілу низку етапів, а їх відбором займалася Конкурсна комісія до якої входили зокрема Карен А. Грінавей (була агентом та керівником слідчих груп ФБР), Повілас Малакаускас – ексдиректор Служби спецрозслідувань (правоохоронний антикорупційний орган) у Литві та ексдиректор Департаменту держбезпеки Литви та Драго Кос – член конкурсної комісії з відбору керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, голова робочої групи в OECD. У 2003-2011 роках очолював Групу держав у боротьбі з корупцією, створену Радою Європи.

Сергій Наумюк пройшов всі етапи, включно з перевіркою його біографічних даних, знань та доброчесності, і дійшов до фіналу.

Так, 25 лютого 2023 року голова Комісії Микола Кучерявенко оголосив результати співбесід на предмет доброчесності. До  фінального списку увійшли 11 осіб, серед яких був і Сергій Наумюк.

Також Конкурсна комісія оголосила тех, кто не відповідав критерію доброчесності. І серед тих, хто не відповідає, Сергія Наумюка не було.

Нагадаємо, Комісія з відбору нового директора НАБУ провела співбесіду з Наумюком 22 лютого.

Рекомендації Сергію Наумюку надали:

  • член правління ВГО «Автомайдан» Олексій Гриценко, 
  • «European Union Advisory Mission, National Security Expert Maksym Budakov» (як зазначив кандидат),
  • т. в. п. (на той час) Директора НАБУ Гізо Углава,
  • співробітник ГУР МО
  • України, генерал-майор Віктор Трепак,
  • керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач.

«Чи мають Ваші близькі громадянство інших держав та чи перетинали кордон з тимчасово окупованою територією та з РФ?» - запитали Наумюка члени Комісії.

«Мій брат з 2017 року постійно проживає у США, працює в ІТ-компанії, і з 2021 року має право постійного проживання у США. Батьки з 1978 року проживали у Луганську. На час окупації кожен вирішував, чи покидати свій дім. Вони залишися у себе вдома, жили своїм життя і не співпрацювали з окупаційною владою.

З 2014 батько 2-3 рази приїжджав до Києва. Мати частіше приїжджала до онуків. У моїх батьків можуть бути перетини через кордон РФ, зокрема, через Білгородську область, коли вони приїжджали на територію України», - відповів кандидат.

«У 2015 році із певних побутових причин батько і брат були вимушені отримати російські паспорти. В подальшому вони від них відмовилися.

Ця інформація стосується приватного життя дорослих людей, і я не хотів би у більшому обсязі її обговорювати, що не наражати на небезпеку своїх родичів. Я надав Комісії докладну інформацію з цього питання», - вказав Сергій Наумюк.

Кандидат розповів, що його батьки разом з братом зараз знаходяться у США: «24.02.2022 я прибув до відповідного підрозділу і був готовий мобілізуватися. Через кілька днів мене призвали і я приступив до виконання бойових завдань. Я звʼязався з батьками, що до них можуть прийти, пояснив, що у них є кілька днів на виїзд з Луганська. Тому вони терміново виїхали до США до брата. Зараз вони у США мають статус дещо подібний до статусу біженців», - сказав кандидат.

Член Комісії Повілас Малакаускас задав питання щодо брата кандидата: «Комісія отримала інформацію, що Ваш брат працював головою відділу російського банку «Открытие» і він працював на різних посадах, у тому числі очолював управління «Петрокомерцбанку». І цей банк був обслуговуючим банком «Лукойл». Які стосунки Вашого брата з РФ зараз?»

«Дійсно, до свого виїзду до США брат працював у приватній банківській установі ПАТ «Открытие» в Москві.

До цього, у 2015 році, через кризу в банківському секторі він втратив роботу у Києві. Його знайомі у міжнародних банківських колах порекомендували його на посаду директору департаменту кредитування. В той час банком володів бізнесмен Вадим Бєляев, який потім через конфлікт з путінським режимом втратив банк і емігрував за кордон.

У «Петрокомерцбанку» брат працював теж.

Зараз брат проживає у США і повністю інтегрований у американське суспільство. Він донатить українські інтереси. Він відвідує у США антипутінські публічні заходи, я навіть навів фото та відеоматеріали», - підкреслив Сергій Наумюк.

«Ви повідомили, що Ваші близькі отримали паспорти. Чи є підтвердження тому що вони відмовилися від них?» - запитали члени Комісії.

«Ними подані заяви до консульства РФ у Хьюстоні, але російська сторона наразі затягує цей процес», - зазначив Сергій Наумюк.

Наумюк у листопаді 2015 року очолив Другий підрозділ детективів Національного антикорупційного бюро України.

З червня 2016 року – керівник Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ. Безпосередньо організовував за територіальним принципом оперативну та слідчу роботу міжобласних відділів детективів дислокованих у Львові, Одесі і Харкові.

Втім, на час співбесіди Сергій Наумюк, як він розповів, працював у СБУ.

«Ви говорите про мобілізацію. Будучи співробітником НАБУ, Ви фактично виконуєте обовʼязки у іншому правоохоронному органі. Чи не здається Вам що Ви достатньо інтегровані в Службу (безпеки) і чи не завадить Вам це виконувати обов’язки як директора?» - запитав член Комісії Кирило Легких.

«Я працював 7 років з самого початку роботи НАБУ. Вважаю, що маю стосунок до створення окремих напрямків Бюро. Я з однаковою віддачею ставлюся як до своїх обов’язків у НАБУ, так і у Службі безпеки. До СБУ я повернувся з однієї причини – бо стався напад на нашу країну, і я як офіцер запасу мав це зробити. Це був як моральний обовʼязок, так і за законом. І всіх працівників НАБУ, а я не єдиний такий працівник, Бюро, який перейшов на військову службу. І після закінчення війни я, незалежно від того, чи стану директором, планую повертатися до НАБУ», - зазначив кандидат.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді