Як депутати планують жорстко і безкомпромісно долати корупцію в судах

14:31, 29 травня 2023
Долати корупцію будуть шляхом повернення Вищій раді правосуддя повноважень розглядати скарги на суддів та підвищенням зарплат працівникам суду.
Як депутати планують жорстко і безкомпромісно долати корупцію в судах
Фото: Проєкт ЄС Pravo-Justice
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 26 травня у Верховній Раді зареєстровано проект постанови 9331, яким парламенту пропонується ухвалити заяву «про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя». Автором виступає голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 28 травня 2023 року цей проект і рекомендував схвалити його в цілому.

Цією заявою Верховна Рада заявить про нагальну потребу у рішучому та послідовному продовженні судової реформи, здійснивши такі невідкладні кроки:

  • продовжити жорстку та безкомпромісну боротьбу з ганебними випадками недопустимої поведінки суддів, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя;
  • докорінно винищити корупцію у системі органів правосуддя. Ті, хто не готовий існувати у справедливій та прозорій реальності, і буде вчиняти корупційні дії, мають бути виключені з лав суддівського корпусу і притягнуті до відповідальності;
  • негайно відновити розгляд Вищою радою правосуддя дисциплінарних скарг щодо суддів (нагадаємо, що у 2021 році Верховна Рада забрала у ВРП повноваження розглядати скарги на суддів, через що там накопичилося понад 9 тисяч скарг. Тепер депутати передумали);
  • розглянути можливість запровадження періодичної перевірки доброчесності суддів;
  • ґрунтовно удосконалити правила добору та доступу до професії судді, забезпечивши серйозну перевірку всіх кандидатів на посаду судді за критеріями професійної компетентності та доброчесності (у тому числі з використанням всіх сучасних засобів оцінки та тестування, а також залученням громадянського суспільства);
  • провести оптимізацію системи судоустрою України у відповідності із викликами та вимогами реального стану;
  • завершити оцінку відповідності займаній посаді всіх діючих суддів;
  • встановити і забезпечити гідні та належні умови оплати праці працівників апаратів судів;
  • розглянути питання посилення відповідальності за вчинення корупційних злочинів суддями.

Також Верховна Рада звернеться до Ради національної безпеки і оборони щодо негайного розгляду на засіданні РНБО «питання фактів проявів корупції та інших порушень закону представниками судової гілки влади, з огляду на необхідність забезпечення національної безпеки та інтересів України».

Крім того,у документі від імені Українського народу Верховна Рада звертає увагу, що «великий розмір суддівської винагороди сам по собі не є та не може бути гарантією справедливого та неупередженого здійснення суддею його обов’язків, адже високе матеріальне забезпечення судді перш за все має корелюватися із нульовою толерантністю до корупції, а також його професійністю».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді