Депутати повертають Вищій раді правосуддя право розглядати скарги на суддів: Рада схвалила законопроект

14:14, 30 травня 2023
Парламент схвалив тимчасове повернення Вищій раді правосуддя функції з розгляду скарг на суддів.
Депутати повертають Вищій раді правосуддя право розглядати скарги на суддів: Рада схвалила законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народні депутати повертають функцію з розгляду дисциплінарних скарг на суддів Вищій раді правосуддя (ВРП), яка майже два роки їх накопичувала. 30 травня відповідний законопроект 9261 «щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» Верховна Рада схвалила у першому читанні.

Авторами проекту виступають голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов, член Комітету Павло Павліш та інші.

Як відомо, реформою 2021 року планувалося, що цими скаргами буде займатися окремий орган – Служба дисциплінарних інспекторів.

Отже, минуло майже 2 роки, як Вища рада правосуддя припинила (з серпня 2021 року) розгляд скарг на суддів внаслідок реформи, але депутати вирішили передати ці функції –хоча й тимчасово – знов до ВРП.

Нагадаємо, весь цей час скарги від громадян надходили до ВРП, і їх вже декілька тисяч.

Зупинка відбулася після ухвалення Верховною Радою 14 липня 2021 року закону 1635-IX про перевірку Етичною радою за участі іноземних експертів доброчесності членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. За цим законом ВРП втратила можливість розглядати дисциплінарні скарги на суддів. Разом з тим, у Вищій раді правосуддя лише у січні 2024 року планували визначитися з тим, як ці скарги розглядати (що випливає зі змін до Антикорупційної програми Вищої ради правосуддя на 2021–2025 роки).

Раніше «Судово-юридична газета» пояснювала, що строки відновлення розгляду Вищою радою правосуддя скарг на суддів залежать і від міжнародних партнерів.

Отже, пропонується виключити положення про те, що конкурс на зайняття посад дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя оголошується відразу після завершення оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя критеріям доброчесності.

Замість цього передбачено, що конкурс на дисциплінарних інспекторів оголосять протягом 2 місяців з дня набрання чинності такими змінами, передбаченими законопроектом 9261.

Днем утворення Служби дисциплінарних інспекторів ВРП буде день заповнення не менше двох третин посад дисциплінарних інспекторів, визначених структурою та штатним розписом Вищої ради правосуддя за результатами конкурсу.

Автори пропонують установити, що тимчасово, як виняток з положень Глави 4 Розділу ІІ цього Закону, до дня утворення Служби дисциплінарних інспекторів ВРП, повноваження дисциплінарного інспектора здійснює член Дисциплінарної палати (доповідач, тобто член ВРП), визначений автоматизованою системою розподілу справ після отримання відповідної дисциплінарної скарги.

Такий доповідач не бере участі в голосуванні Дисциплінарної палати під час ухвалення рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді або про відмову в притягненні до дисциплінарної відповідальності судді.

Надалі скарги, що на день утворення Служби дисциплінарних інспекторів ВРП будуть перебувати на попередній перевірці у членів Дисциплінарної палати (доповідачів) протягом 5 днів з дня утворення Служби дисциплінарних інспекторів передадуть дисциплінарним інспекторам ВРП, визначеним для їх розгляду автоматизованою системою розподілу справ. Перебіг строку у таких дисциплінарних провадженнях переривається та розпочинається заново.

Нагадаємо, що 7 лютого 2023 року у складі Вищої ради правосуддя створено новий підрозділ – Службу дисциплінарних інспекторів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області