Уряд затвердив порядок надання компенсації за знищене житло і передбачив моніторинг отриманих через «єВідновлення» коштів

18:27, 30 травня 2023
Кабмін запровадив вибірковий та комплексний моніторинг цільового використання коштів компенсації за пошкоджене нерухоме майно.
Уряд затвердив порядок надання компенсації за знищене житло і передбачив моніторинг отриманих через «єВідновлення» коштів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін 30 травня затвердив Порядок надання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна. Зокрема передбачено, що компенсація буде надаватися заявникам для фінансування:

будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку - шляхом перерахування на поточний рахунок отримувача грошових коштів;

придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) - з використанням житлового сертифікату.

Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна.

Також Уряд вніс зміни до постанови КМУ від 12.04.2023 №381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення».

Серед іншого, передбачено запровадження вибіркового та комплексного моніторингу розгляду заяв на виплату компенсації та верифікації цільового використання коштів компенсації за пошкоджене нерухоме майно тощо.

Передбачено можливість надання документів щодо компенсації за пошкоджене нерухоме майно у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Нагадаємо також, що Кабмін на засіданні 12 травня ухвалив рішення стосовно зменшення максимально можливого розміру компенсації у рамках послуги «єВідновлення» за один пошкоджений обʼєкт.

Так, Кабмін вирішив, що 500 тисяч грн це забагато, і зменшив розмір можливої компенсації за пошкоджений обʼєкт у рамках програми єВідновлення до 200 тисяч.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд