Рада скасувала штрафи для телеканалів за показ «заборонених» російських фільмів

13:26, 2 червня 2023
Депутати ухвалили закон, яким скасовано штраф за показ телеканалами фільмів, в яких грають актори, що включені до Переліку осіб, що загрожують національній безпеці.
Рада скасувала штрафи для телеканалів за показ «заборонених» російських фільмів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада звільнила від штрафів телеканали за показ фільмів в яких грають актори, які включені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці(акторів та інших осіб знімальної групи, які, за висновками компетентних органів, підтримали агресію РФ). Це передбачено ухваленим депутатами законом про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України шляхом імплементації окремих положень acquis ЄС у сфері аудіовізуальної реклами (Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року) та до деяких інших законів.

Зазначеним законом внесено зміни до статті 26 закону «Про кінематографію» та виключено телерадіокомпанії з переліку юридичних осіб, які штрафуватимуть за показ фільмів, де грають актори, що включені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, тобто ті, які за висновками компетентних органів підтримала агресію РФ проти України.

Для порівняння чинна редакція статті 26 закону «Про кінематографію» передбачає штрафи для всіх юридичних осіб, які показують «заборонені» наприклад російські фільми, тобто, наприклад і кінотеатрів і телерадіокомпаній.

Розмір штрафу встановлено від 10 до 50 мінімальних заробітних плат.

До Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці переважно входять російські актори, що грали в російських фільмах. Тобто депутати скасували штрафи для телеканалів за показ наприклад «заборонених» російських фільмів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», депутати ухвалили закон, яким зобов’язали редакції газет зберігати примірники кожного номера протягом року, не уточнюючи кількість таких примірників.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва