Апеляційна палата ВАКС заочно залишила під вартою колишнього першого віцепрем’єра Андрія Клюєва

12:50, 20 червня 2023
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила у силі рішення суду першої інстанції про заочне взяття під варту колишнього першого віцепрем’єра Андрія Клюєва.
Апеляційна палата ВАКС заочно залишила під вартою колишнього першого віцепрем’єра Андрія Клюєва
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно залишила під вартою колишнього першого віцепрем’єра Андрія Клюєва та відхилила скарги його адвокатів. Відповідну ухвалу було постановлено за підсумком судового розгляду 19 червня.

«Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу сторони захисту на ухвалу слідчого судді ВАКС від 17 травня 2023 року про застосування до колишнього першого віцепрем’єр-міністра України запобіжного заходу у виді тримання під вартою, колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу сторони захисту, а ухвалу слідчого судді ВАКС – без змін», - зазначили в Апеляційній палаті ВАКС.

Рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

«Дії колишнього першого віце-прем’єра кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України, а ексголови Держагенства – ч.5 ст. 191 КК України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», розслідування справи колишнього першого віцепрем’єра Андрія Клюєва було завершено у травні.

За даними слідства, у 2008 році ексчиновник через підконтрольні фірми став фактичним бенефіціарним власником збиткового ВАТ «Завод напівпровідників».

Згодом, у 2010 році, експосадовець у змові з тодішнім головою Держінвестицій забезпечив виділення бюджетних коштів нібито для розвитку інноваційного проєкту. Насправді, ніякий проєкт не планувався, а виділені Урядом 170 млн гривень — розтратили.

У цьому ж році підозрювані провернули ще одну подібну схему: на користь підконтрольних ТОВ нібито для сприяння розвитку енергозбережних технологій Уряд перерахував 25,3 млн гривень, які згодом учасники злочину також розтратили.

Таким чином, сума завданих збитків за двома епізодами становить майже 200 млн гривень.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2019 року. З моменту втечі колишнього першого віце-прем’єр-міністра до російської федерації у 2014 році і до листопада 2019-го справу розслідував Департамент спецрозслідувань ГПУ, який і повідомив особам про підозру.

13 березня 2023 року ВАКС надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia). Це рішення дало можливість завершити слідство і заочно притягнути посадовця до відповідальності», –йдеться у повідомленні правоохоронців.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду