Справи ліквідованого ОАСК будуть передаватися у порядку, який затвердить ДСА, з урахуванням навантаження

17:01, 4 липня 2024
Справи Окружного адміністративного суду Києва «розкидають» по різних судах України, орієнтуючись на їх навантаження.
Справи ліквідованого ОАСК будуть передаватися у порядку, який затвердить ДСА, з урахуванням навантаження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Справи, які мав розглянути Окружний адміністративний суд Києва, але внаслідок його ліквідації не розглянув, будуть передавати судам різних регіонів. Відповідний законопроект 10244 рекомендовано до прийняття у другому читанні.

За словами голови Комітету з питань правової політики, порядок передачі буде затверджувати ДСА, а орієнтуватися будуть на навантаження.

Нагадаємо, Верховна Рада 23 травня ухвалила за основу законопроект 10244 авторства голови Комітету Дениса Маслова, яким справи ліквідованого Окружного адмінсуду Києва планується розкидати по іншим окружним адміністративним судам.

Наразі фінальна редакція невідома.

Втім, у редакції, схваленій до першого читання, проект визначав, що нерозглянуті ОАСК справи, які були передані до Київського окружного адміністративного суду та розподілені між суддями, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Інші передані до Київського окружного адміністративного суду справи, які не були розподілені між його суддями, передаються на розгляд іншим окружним адміністративним судам України шляхом їх автоматизованого розподілу між цими судами з урахуванням навантаження, за принципом випадковості та відповідно до хронологічного надходження справ у порядку, визначеному Державною судовою адміністрацію.

Така передача не буде стосуватися справ, підсудність яких визначена:

  • ч. 1 статті 27, тобто, справ з приводу оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку чи іншого суб’єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, оскарження рішень АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та рішень у сфері державної допомоги суб’єктам господарювання тощо),
  • ч. 3 статті 276 (щодо оскарження дій та бездіяльності ініціативних груп всеукраїнського референдуму, члена ініціативної групи всеукраїнського референдуму, що порушують законодавство про вибори чи референдум),
  • статтями 289-1 (оскарження рішень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом),
  • 289-4 (щодо здійснення державного регулювання, нагляду і контролю у сфері медіа) Кодексу адміністративного судочинства України

Справи, підсудність яких визначена ч. 1 статті 27, ч. 3 статті 276, статтями 289-1 , 289-4 КАСУ, до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Після початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду, Київський окружний адміністративний суд та інші окружні адміністративні суди України завершують розгляд переданих їм справ.

Судом апеляційної інстанції щодо всіх справ, підсудних окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, та переданих на розгляд іншим окружним адміністративним судам України пропонується визначити Шостий апеляційний адміністративний суд. 

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду