Верховний Суд визнав незаконним закриття «справи Іванющенка»

17:15, 12 жовтня 2017
Апеляційний суд Києва втретє повинен буде перевірити законність рішення судді Олександра Бобровник.
Верховний Суд визнав незаконним закриття «справи Іванющенка»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Судова палата у кримінальних справах Верховного Суду України від 12 жовтня визнала незаконними рішення судів нижчих інстанцій про закриття кримінального провадження щодо колишнього народного депутата і підприємця Юрія Іванющенка. Справу повернуто на новий розгляд в Апеляційний суд Києва. Таким чином, Верховний Суд задовольнив заяву Генеральної прокуратури про перегляд рішень попередніх інстанцій.

Нагадаємо, що 27 січня 2016 року слідчий суддя Солом'янського райсуду Києва Олександр Бобровник задовольнив скаргу адвоката Юрія Іванющенка та зобов'язав прокуратуру протягом трьох днів прийняти постанову про закриття кримінального провадження щодо його клієнта.

11 лютого 2016 року Суддя Апеляційного суду Києва суддя Валерій Одинець (зараз у відставці) відмовив прокуратурі у відкритті апеляційного провадження з посиланням на те, що постанова слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

9 червня 2016 року Колегія з семи суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ скасувала рішення Апеляційного суду Києва і направила справу туди ж на новий розгляд. Відповідне рішення тоді ухвалили головуючий суддя Микола Пойда (у відставці), судді Валентин Зубар, Наталія Квасневська, Микола Лагнюк, Лоліта Романець, Євген Літвінов (у відставці) та Сергій Слинько. ВССУ зобов'язав Апеляційний суд перевірити, чи мав право Олександр Бобровник здійснювати розгляд і приймати рішення за скаргою адвокатів.

Однак вже 30 червня 2016 року Суддя Апеляційного суду Києва Олена Сітайло повторно відмовила прокуратурі у відкритті апеляційного провадження на тих же підставах, як і її колега раніше.

Нарешті, 26 січня 2017 року Колегія з семи суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ залишила рішення Апеляційного суду столиці без змін. Відповідне рішення прийняла колегія у складі суддів Валентини Орлянської (головуюча), Володимира Британчука, Ірини Григор'євої, Вячеслава Наставний, Андрія Солодкова, Тетяни Франтовської і Юрія Фурика. При цьому судді Володимир Британчук та Ірина Григор'єва з таким рішенням не погодилися і написали особливі думки.

Кримінальне провадження стосовно колишнього народного депутата від «Партії регіонів» Юрія Іванющенка було розпочато в 2014 році. Він підозрюється в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК (Розтрата та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 368-2 (Незаконне збагачення особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Раніше Верховний Суд України роз'яснював інформацію, поширену в ЗМІ, про закриття ВСУ справ проти екс-регіонала Юрія Іванющенка.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області