ВРП затвердила ще трьох суддів нового Верховного Суду

12:05, 9 листопада 2017
Вища рада правосуддя внесла подання на призначення ще трьох суддів нового Верховного Суду.
ВРП затвердила ще трьох суддів нового Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 9 листопада внесла Президенту подання на призначення на посади суддів Верховного Суду ще трьох претендентів: адвоката Олександри Яновської і суддів ВССУ Вадима Коротуна і Ольги Ступак.

Кандидатура претендентки в касаційний кримінальний суд Верховного Суду, адвоката Олександри Яновської вже розглядалася Радою правосуддя 18 вересня. Але через скаргу, що надійшла до Ради від голови Ради адвокатів Києва Петра Рябенка рішення щодо кандидатури Олександри Яновської було вирішено відкласти. У провину кандидатці була поставлена неправомірна діяльність як члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Києва, зокрема, видача свідоцтв про складання кваліфікаційних іспитів, що, на думку Ради адвокатів Києва, саме ця комісія не мала права робити. В даний час дії столичної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури є предметом розслідування поліцією по ст. 358 КК (Підроблення документів, печаток, штампів та їх збут).

Втім, як зазначив доповідач, член Ради правосуддя Павло Гречковський, Олександра Яновська все ж може бути призначена до Верховного Суду.

Сама Олександра Яновська повідомила, що нічого протизаконного в КДКА Києва не робила, її діяльність зводилася до розробки завдань і положень для здачі адвокатами іспитів, а також оцінка рівня їх професійних знань. Причиною проблем у КДКА Києва, за її словами, став конфлікт між органами адвокатського самоврядування. Також вона зазначила, що крім роботи в органах адвокатського самоврядування має багато і інших наукових, педагогічних досягнень, є суддею ЄСПЛ ad hoc від України. Також їй довелося відповісти на питання голови Верховного Суду Ярослава Романюка про дії в конкретній ситуації, яка може виникнути під час розгляду кримінальної справи.

Що стосується судді ВССУ Вадима Коротуна, то причиною для перерви в розгляді його рекомендації стали нерозглянуті дисциплінарні скарги. Питання до нього сьогодні виникли тільки у Ярослава Романюка з практики розгляду справ.

Аналогічно раніше було відкладено розгляд рекомендації судді ВССУ Ольги Ступак. Причиною для такого рішення раніше були дисциплінарні справи судді та необхідність дати пояснення по нерухомості судді. Як зазначив член Ради Микола Гусак, перешкод для призначення судді в ВС тепер немає. До Ольги Ступак також виникли питання у Ярослава Романюка з її дій при розгляді конкретної справи і по судовій практиктиці.

З повним списком суддів нового Верховного Суду можна ознайомитися за посиланням.

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки