Двох адвокатів та приватного нотаріуса підозрюють у привласненні нерухомості померлих людей на 5,8 млн грн

14:08, 22 липня 2022
Учасники злочинної групи заволоділи правом власності на 5 квартир у Києві та Київській області, а також на частину будинку у м. Буча.
Двох адвокатів та приватного нотаріуса підозрюють у привласненні нерухомості померлих людей на 5,8 млн грн
Фото: прокуратура
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Київською міською прокуратурою та Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру п’ятьом членам організованої злочинної групи, у тому числі двом адвокатам та приватному нотаріусу, за фактами шахрайського заволодіння об'єктами нерухомості у особливо великих розмірах, підроблення документів та легалізації незаконно отриманих доходів. Про це повідомляє пресслужба прокуратури. 

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи упродовж декількох років реалізовували протиправний механізм заволодіння об’єктами нерухомості у м. Києві та Київській області, власники яких померли та їхнє майно підлягало передачі у власність територіальної громади як відумерла спадщина.

Заволодіння майном відбувалось шляхом його оформлення у спадщину на підставних або неіснуючих осіб за підробленими документами. Після цього нерухомість виставляли на продаж добросовісним покупцям. Грошові кошти, отримані від продажу майна, учасники злочинної групи привласнювали та розподіляли між собою в залежності від ролі та участі кожного.

У такий спосіб учасники ОЗГ заволоділи правом власності на 5 квартир у Києві та Київській області, а також на частину будинку у м. Буча.

При цьому територіальній громаді міста Києва завдано збитків на суму 3,5 млн гривень, фізичним особам - на суму 2,3 млн гривень.

У межах провадження повідомлено про підозру п’ятьом особам.

На теперішній час вирішується питання обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Трьох з них оголошено у розшук.

Також до суду скеровано клопотання накладання арешту на майно підозрюваних з метою забезпечення його конфіскації.

Дії учасників ОЗГ кваліфіковано за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою); ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, вчинене організованою групою або в особливо великому розмірі); ч. 3, 4 ст. 358 (підроблення документів); ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги); ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією).

Досудове розслідування триває. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду