Прокуратура у Верховному Суді домоглася повернення громаді земельної ділянки у Голосіївському районі Києва

10:48, 25 липня 2022
Велика Палата Верховного Суду погодилась з доводами прокурора та залишила в силі постанову Північного апеляційного господарського суду, якою задоволено позов міської прокуратури.
Прокуратура у Верховному Суді домоглася повернення громаді земельної ділянки у Голосіївському районі Києва
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду підтримала позицію прокурора у справі за позовом Київської міської прокуратури про визнання незаконним та скасування рішення Київради про передачу в оренду на 25 років земельної ділянки на вул. Бродівській у Голосіївському районі м. Києва вартістю 12,6 млн гривень.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

«Вказане рішення Київрадою було прийнято у зв’язку з переходом до товариства права власності на нерухоме майно площею 12,9 кв. м, що більш ніж в 410 разів менше площі землі, наданої йому в оренду.

Разом з тим, отримання в оренду земельної ділянки комунальної власності у розмірах, що значно перевищують площу розташованого на ній нерухомого майна, передбачає дотримання процедури проведення земельних торгів», - кажуть у прокуратурі.

Крім того, зауважують, що надання земельних ділянок для розміщення об’єктів дорожнього сервісу здійснюється виключно за результатами земельного аукціону.

«Таким чином, передача спірної земельної ділянки в оренду без проведення земельних торгів відбулась з порушенням інтересів держави, які полягали у втраті можливості отримати територіальною громадою міста максимально великого розміру орендної плати за використання земельної ділянки у разі продажу права її оренди на конкурентних засадах», - наголошують у прокуратурі.

За таких обставин, Велика Палата Верховного Суду погодилась з доводами прокурора та залишила в силі постанову Північного апеляційного господарського суду, якою задоволено позов міської прокуратури про визнання незаконним і скасування рішення Київради про передачу в оренду спірної земельної ділянки.

Також ми писали, що у Києві прокуратура вимагає стягнути 4 млн із товариства за оренду землі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду