Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 19 серпня

16:49, 19 серпня 2022
Під час засідання 16 серпня Уряд прийняв низку рішень.
Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 19 серпня
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 19 серпня, Кабінет Міністрів провів засідання. Про це повідомив представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Були прийняті такі рішення:

—  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час». Законопроектом передбачено визначення умов, за яких військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, підлягають бронюванню. Також пропонується доповнити перелік військовозобов’язаних, які не підлягають призову  на військову службу під час мобілізації та які можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою, військовозобов’язаними, заброньованими на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та за підприємствами, установами, організаціями. 

—  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективної роботи пенітенціарної системи в умовах воєнного стану». Законопроектом, серед іншого, передбачено  заміну покарання у вигляді обмеження волі  новим видом покарання у вигляді пробаційного нагляду. Також пропонується запровадити ряд норм, що зроблять заставу більш доступною, та обмежити строки тримання під вартою під час судового розгляду.

—  Визнано, з метою дерадянізації законодавства України, такими, що втратили чинність, постанови КМ УРСР  від 31.05.1991 № 14 «Про заходи щодо розвитку виробництва особливо складної медичної діагностичної техніки в 1991 – 1995 роках» та від 29.07.1991 № 111 «Про затвердження Положення про діяльність Українського відділення міжнародної неурядової організації «Міжнародний центр наукової культури – Всесвітня лабораторія». Прийняття акта сприятиме дерадянізації законодавства України.

—  Затверджено Порядок проведення публічного обговорення місця розташування та намірів будівництва Національного військового меморіального кладовища на території територіальної громади. Також затверджено описи зразків намогильних споруд та меморіальних табличок, що будуть встановлюватись на території Національного військового меморіального кладовища.

—  Внесено зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, якими встановлено термін призначення допомоги на проживання ВПО органами соціального захисту населення. Передбачено, що особі, яка подала заяву через Портал Дія до 30.04.2022 та не отримала допомогу, допомога надається за період, коли така особа мала право на допомогу на підставі сформованого Мінцифрою відповідного переліку ВПО, або така ВПО має право звернутись особисто чи поштою до органу соціального захисту населення із заявою.

—  Внесено зміни до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03. 2004 № 220, якими передбачено, що права та обов’язки сторін під час воєнного стану, його припинення або скасування в Україні або в окремих її місцевостях, визначаються з урахуванням пунктів 27 і 28 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Внесено зміни до постанови КМУ від 29.12.2021 № 1438 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками», в частині продовження строку дії пілотного проекту до 31.12.2023. 2014 № 251 «Про затвердження Порядку надання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредиту або внеску держави на безповоротній основі та Методики проведення оцінки настання ризику істотного зменшення обсягу його коштів».

—  Виключено з Постанови КМУ від 09.03.2022 № 234 «Про заходи щодо забезпечення в умовах воєнного стану безперебійного постачання імпортованих харчових продуктів і кормів»  норму щодо тимчасової можливості на період дії воєнного стану реалізації харчових продуктів на митній території України, інформація про які викладена мовою, відмінною від державної. Встановлено, що такі харчові продукти, які імпортовані на територію України з 9 березня по 1 грудня, можуть перебувати в обігу на митній території України до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

—  Внесено зміни до Положення про Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до вимог чинного законодавства.  Передбачено, що Голова Держлікслужби має трьох заступників, які призначаються на посаду та звільняються з посади КМУ відповідно до законодавства про державну службу.

—  Внесено зміни до опису та зразків форми одягу і знаків розрізнення осіб рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби та курсантів навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби в частині заміни знака розрізнення та доповнення зазначеного опису новим знаком розрізнення «перехрещені булави».

—  Установлено, що заклади фізичної культури і спорту незалежно від підпорядкування, типів та форм власності, такі як дитячо-юнацькі спортивні школи, заклади спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, в умовах введення воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку, у межах наявних фінансових ресурсів та позабюджетних коштів можуть забезпечувати навчально-тренувальний процес для вихованців, учнів (студентів), учнів-спортсменів, спортсменів, тренерів-викладачів, вчителів з видів спорту, тренерів за місцем розташування зазначених закладів, у місцях тимчасового переміщення (евакуації) на території України, де не ведуться бойові дії, за межами України згідно з порядком, встановленим Міністерством молоді та спорту.

—  Продовжено режим надзвичайної ситуації до 31 грудня 2022 р. для єдиної державної системи цивільного захисту на всій території України шляхом внесення змін до розпорядження КМУ від 25.03.2020 № 338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації». Продовжено карантин до 31 грудня 2022 р. на всій території України.

—  Внесено зміни до Порядку підготовки, реалізації, проведення моніторингу та завершення реалізації проекту економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями, якими надано можливість вносити зміни до чинних міжнародних договорів з МФО у разі спрямування залучених суб’єктами господарювання у державному секторі кредитних коштів МФО на підтримку їх ліквідності та стійкості роботи у встановленому порядку. 

—  Доповнено Перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг, послугами щодо надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, а також надання одноразової компенсації та щорічної допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю і дітям з інвалідністю, постраждалим внаслідок дії вибухонебезпечних предметів.

—  Перерозподілено, у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2022 рік,  видатки державного бюджету шляхом зменшення обсягу видатків споживання на 28 160,5  тис. гривень за бюджетною програмою «Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та збільшення обсягу видатків споживання на 6 810,1 тис. гривень за програмою «Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров’я» та збільшення обсягу видатків розвитку на  21 350,4 тис. гривень за програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

—  Внесено зміни до розпису спеціального фонду Державного бюджету з метою відображення очікуваних надходжень у 2022 році за позиками, залученими Україною від Європейського інвестиційного банку за проектами «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», «Енергоефективність громадських будівель в Україні», «Вища освіта України», «Проект модернізації української залізниці (Модернізація інфраструктури ПАТ «Укрзалізниця»)», «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України», «Європейські дороги України ІІІ (Проект «Розвиток транс’європейської транспортної мережі»)» та «Міський громадський транспорт України ІІ», і збільшення обсягу надання кредитів та видатків розвитку за відповідними бюджетними програмами. 

—  Включено індустріальний парк «Малин-Захід» до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

—  Схвалено проект Угоди про внесення змін № 18 до Угоди про грант № 006 (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку як Розпорядником коштів, наданих згідно з Грантом з Рахунка ядерної безпеки, і Кабінетом Міністрів України та Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС» як Одержувачем.

— Виключено з Постанови КМУ від 09.03.2022 № 234 «Про заходи щодо забезпечення в умовах воєнного стану безперебійного постачання імпортованих харчових продуктів і кормів»  норму щодо тимчасової можливості на період дії воєнного стану реалізації харчових продуктів на митній території України, інформація про які викладена мовою, відмінною від державної. Встановлено, що такі харчові продукти, які імпортовані на територію України з 9 березня по 1 грудня, можуть перебувати в обігу на митній території України до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду