Понад 90% українців вірять у перемогу у війні, але близько 35% вважають, що вона настане через один-два роки

17:42, 22 серпня 2022
За результатами опитування, 91,5% українців вірять у перемогу України над Росією.
Понад 90% українців вірять у перемогу у війні, але близько 35% вважають, що вона настане через один-два роки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

91,5% опитаних українців вірять у перемогу України у війні проти Росії, але 34,3% вважають, що перемога настане за один-два роки. Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва разом із Центром Разумкова за грантової підтримки Університету Бремена та Міжнародного фонду «Відродження».

Зокрема, респондентів запитали, чи вони вірять у перемогу України у війні проти Росії, і 76,9% заявили, що вірять, 14,6% - скоріше вірять, 2,9% - скоріше не вірять, 1,2% - не вірять, 4,4% важко відповісти.

На запитання, коли, на думку респондентів, настане така перемога, 31,2% відповіли, що настане до кінця року, 34,3% - настане через один-два роки, 7,1% - настане через три-п’ять років, 2,1% - настане не раніше ніж через п’ять років, 1,7% - навряд чи до кінця мого життя, 0,5% - інше, 23,1% - важко відповісти.

На запитання, яку ситуацію респонденти особисто розглядатимуть як перемогу у війні, 3,1% відповіли, що припинення війни навіть якщо російська армія залишиться на територіях, окупованих після 24 лютого цього року (Херсонщина, Запорізька область, Донбас), 7,4% - вигнання російських військ за лінію станом на 23 лютого 2022 року (ОРДЛО та Крим залишаються окупованими), 8,7% - вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, 54,7% - вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року, 20,4% - знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії, 0,4% - інше, а 5,5% важко відповісти.

Крім того, на запитання про те, хто, на думку респондентів, несе основну відповідальність за війну в Україні, 16,1% відповіли, що керівництво США, 17,9% - держави-члени НАТО, 85,7% - керівництво Росії, 42,5% – громадяни Росії, 20,2% – керівництво України, 3,1% – громадяни України, 2,6% – інша сторона, а 4,1% важко відповісти.

Опитування проводили методом інтерв'ю face-to-face серед людей віком понад 18 років у всій Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та Донбасу, а також частини Запорізької, Миколаївської, Харківської областей. Опитано 2024 респондентів. Максимальна теоретична похибка опитування не перевищує 2,3%.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду