Пошкоджені гривні: Нацбанк заборонив банкам приймати їх від населення та бізнесу — ЗМІ

16:26, 27 серпня 2022
Такі купюри вилучати як сумнівні.
Пошкоджені гривні: Нацбанк заборонив банкам приймати їх від населення та бізнесу — ЗМІ
Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Банкам заборонили приймати від населення купюри, які було спеціально пошкоджено у фінансових установах. Про це йдеться в циркулярі НБУ №50-0006/58627 від 24 серпня, передає UBR.ua.

У документі наголошується, що на цей час надходять повідомлення про низку випадків виявлення навмисне пошкодженої готівки в готівковому обігу.

«Швидше за все, йдеться про викрадення такої готівки з відділень українських банків, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, та її завезення в Україну з метою дестабілізації ситуації у фінансовій сфері... Походження пошкоджених банкнот гривні з трьома отворами банки пояснюють їхніми надходженнями, насамперед через платіжні пристрої, у яких відсутнє відповідне налаштування», – йдеться в документі.

В НБУ вказують, що з метою зменшення ризиків щодо потрапляння пошкоджених банкнот національної валюти з трьома просвердленими отворами в обіг банкам необхідно забезпечити:

перед обробкою банкнот, проінкасованих з платіжних пристроїв, забезпечити візуальний огляд таких банкнот та вилучати їх як сумнівні;

формувати окремо сумнівні пошкоджені банкноти національної валюти з трьома просвердленими отворами від інших сумнівних банкнот, виявлених при перерахуванні;

здійснення додаткового контролю у касі банків (філій, відділень), пунктів надання фінансових послуг за платіжністю та справжністю банкнот при прийманні та обробці готівкових грошей з використанням відповідного обладнання (детекторів та сортувальників банкнот);

при надходженні від фізичних та юридичних осіб пошкоджених банкнот національної валюти з трьома просвердленими отворами з метою їхнього обміну обмін не здійснювати. Вилучені пошкоджені банкноти національної валюти з трьома просвердленими отворами направляти на дослідження до Національного банку.

Раніше ми писали, що українців закликають не приймати пошкоджені банкноти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду