Чи потрібно надавати довідку ВПО, щоб влаштувати дитину до школи

16:40, 30 серпня 2022
Довідка про взяття на облік ВПО підтверджує факт переміщення та проживання на певній території, тому для першочергового зарахування до навчального закладу, на території якого особа проживає, слід надати довідку ВПО разом з іншими документами.
Чи потрібно надавати довідку ВПО, щоб влаштувати дитину до школи
Джерело фото: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів повідомляє, що у 2022 році зарахування учнів здійснюватиметься відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних і комунальних закладів освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України №367, але з певними особливостями. Наприклад, щодо зарахування дітей до 1-го класу закладів загальної середньої освіти в умовах воєнного часу Міністерство освіти і науки України оприлюднило свої рекомендації для навчальних закладів.

«За загальним правилом, зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви про зарахування до закладу освіти одного з батьків дитини, до якої додаються:

  1. Копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (під час подання копії пред’являється оригінал відповідного документа).
  2. Оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

Частина 2 статті 13 ЗУ «Про освіту» гарантує, що кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.

Абзац 2 частини 2 статті 9 ЗУ « Про повну загальну середню освіту» встановлено, що до комунального закладу освіти для здобуття початкової та базової середньої освіти у порядку, визначеному законодавством, обов’язково зараховуються всі діти, які:

- проживають на території обслуговування закладу освіти;

- є рідними братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту в цьому закладі освіти;

- є дітьми працівників цього закладу освіти.

МОН роз’яснює, що такими, що проживають на території обслуговування закладу освіти, є мешканці, що мають постійну реєстрацію, та зареєстровані внутрішньо переміщені особи.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи підтверджує факт переміщення та  проживання на певній території, тому для першочергового зарахування до навчального закладу, на території якого особа проживає, слід надати довідку ВПО разом з іншими документами.

Також під час прийому документів заклади мають враховувати, що діти (або один із батьків), які мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, але не мають одного чи обох документів (свідоцтво про народження, медична довідка), також зараховуються до навчальних закладів.

Якщо документи на зарахування до 1 класу подають особи, які є внутрішньо переміщеними особами, але не зареєстрованими на цій території, заклад освіти сприяє їх реєстрації й не відмовляє у прийомі документів», - пояснюють у регіональному управлінні Мін’юсту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва