Хабар та відмивання коштів: завершено розслідування стосовно ексдепутата Мартиненка

14:40, 14 вересня 2022
Він одержав від керівництва чеської компанії Škoda JS a.s., що входить до холдингу «Об’єднані машинобудівні заводи», неправомірну вигоду у 311,6 тисячі євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.
Хабар та відмивання коштів: завершено розслідування стосовно ексдепутата Мартиненка
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою народного депутата України ІІІ-VIII скликань в одержанні неправомірної вигоди та відмиванні коштів. 13 вересня 2022 року стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення. Дії підозрюваного кваліфікували за ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України. 

НАБУ не каже прізвище екснардепа, але у ЗМІ повідомляють, що йдеться про Миколу Мартиненка.

"Слідство встановило, що у липні 2014 року екснародний депутат, колишній голова Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, одержав від керівництва чеської компанії «SKODA JS a.s.» (входить до холдингу «Об’єднані машинобудівні заводи», який належить російському «Газпромбанку») неправомірну вигоду у 311,6 тис. євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні. А саме: у взаємовідносинах із державними підприємствами «НАЕК «Енергоатом» та «Чорнобильська АЕС», з якими компанія «SKODA JS a.s.» мала контракти на постачання обладнання, та за якими виник ризик нездійснення оплати з боку українських контрагентів.

Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між «SKODA JS a.s.» та кіпрською компанією, афільованою з екснардепом. В подальшому одержану неправомірну вигоду через низку транзакцій із залученням компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, легалізували. У підсумку кошти опинилися на рахунку компанії, теж зареєстрованої на Кіпрі, кінцевим бенефіціаром якої виявився екснардеп.

З рахунків цієї компанії сплачували за навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби екснародного депутата та його родичів.

Ці факти НАБУ та САП встановили в ході розслідування корупційної схеми з розкрадання коштів в особливо великих розмірах двох державних компаній – ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «СхідГЗК». Схему викрили, встановили організаторів та учасників і у травні 2018 року скерували до суду. Натомість розслідування можливого підкупу та відмивання коштів екснардепом продовжили у cпівпраці з правоохоронцями Чехії та Кіпру й у липні 2022 року зібрали достатньо доказів для повідомлення йому про підозру.

В рамках розслідування цього епізоду детективи вилучили в ході обшуків у приміщеннях, яким користувався екснардеп, готівкою 1,57 млн доларів США та 1,3млн грн й ініціювали накладення на них арешту, який підтримав ВАКС.

Щодо працівників чеської компанії «SKODA JS a.s.», співучасників злочину, то правову оцінку їх діям, у тому числі за вказаними фактами, надано правоохоронними органами Чехії, якими пред’явлено обвинувачення 6 працівникам цієї компанії (кримінальна справа перебуває на стадії судового розгляду)", - повідомляє НАБУ.

Нет описания.

Раніше ми писали, що екснардепу Мартиненку збільшили розмір застави.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Заворотна
    Оксана Заворотна
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області