Чи можна отримати паспорт громадянина України за кордоном: роз’яснення

19:05, 19 жовтня 2022
У випадку втрати паспорта на території іноземної держави чи його відсутності, українське законодавство надає можливість його отримання в іншій країни.
Чи можна отримати паспорт громадянина України за кордоном: роз’яснення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Повномасштабна війна в державі спонукала багатьох українців покинути Батьківщину і налагоджувати життя закордоном. Лише наявність паспорта, основного документа, який засвідчує безпосередній зв’язок особи з країною, надає можливість отримати відповідні пільги від  іноземних держав як для біженців, так і для осіб, які потребують  тимчасового захисту. У випадку втрати паспорта на території іноземної держави чи його відсутності, українське законодавство надає можливість його отримання в іншій країни. Про це повідомляє Регіональний центр з надання БВПД міста Києва.

Відповідна можливість затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 10.06.2022 №678 «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України».

Порядок отримання паспортів у разі, якщо особа перебуває на території іншої держави

Щоб оформити потрібний документ, перш за все, варто звернутися до відокремленого підрозділу ДП «Документ» в країні, якій перебуваєте. Для цього необхідно зареєструватися на сайті установи. Перелік підрозділів в іноземних країнах (філій, представництв) відповідної установи визначатимуться Державною міграційною службою за погодженням Міністерства закордонних справ.

Щоб оформити ID-картку особам, які досягли 14-річного віку, потрібно мати такі документи:

  • свідоцтво про народження;
  • паспорти обох батьків або одного з них;
  • за наявності довідку про реєстрацію місця проживання (Форма-13) та ідентифікаційний номер.

Повнолітнім українцям необхідно мати:

  • український паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • за наявності свідоцтво про шлюб чи його розірвання або виданий у іноземній державі документ, який підтверджує шлюб.

Щоб зробити закордонний паспорт за кордоном для дітей до 14 років, потрібні:

  • присутність одного з батьків з паспортом громадянина України;
  • попередній закордонний паспорт дитини (при наявності);
  • свідоцтво про народження дитини або виданий за кордоном документ, перекладений українською мовою;
  • квитанція про сплату адміністративного збору.

Повнолітнім потрібно мати:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • попередній закордонний паспорт (при наявності);
  • квитанцію про сплату адміністративного збору.

Варто зазначити, що у разі оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість викраденого особа додатково подає документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення. За оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) паспорта громадянина України для виїзду за кордон справляється адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

Строк зберігання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабінетом Міністрів України карантину. У разі неотримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон після закінчення строку зберігання такий паспорт знищується в установленому законодавством порядку.

Які зміни передбачає цей нормативний документ

На сьогоднішній день, отримати внутрішній паспорт громадянина  України та закордонний паспорт в підрозділах ДП «Документ» можна лише в Польщі. Оскільки, відповідний проект уряд планує повноцінно запустити впродовж наступних двох років і повний перелік держав, де можна буде отримати паспорт громадянина України, буде сформований поступово.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду