28 листопада: яке сьогодні свято та основні події

09:44, 28 листопада 2022
28 листопада в Україні святкується День працівника системи фінансового моніторингу.
28 листопада: яке сьогодні свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 28 листопада, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

28 листопада в Україні святкується День працівника системи фінансового моніторингу. Тому, якщо ви задумалися, яке сьогодні професійне свято, варто привітати всіх, хто причетний до цієї професії. Дата була встановлена президентом Володимиром Зеленським 2020 року. Метою свята є показати той великий внесок працівників системи фінансового моніторингу в утвердженні статусу нашої країни як надійного партнера на міжнародній арені.

Також саме 28 листопада у православних християн починається Різдвяний піст, який триває 40 днів – до 6 січня. В церковному статуті він носить назву Чотиридесятниця, а в народі називається Пилипів піст. Мета посту – підготуватися до святкування Різдва Христова, що є одним з найбільших релігійних свят. Під час Різдвяного посту забороняється їсти м’ясо, молочні продукти та яйця. А в понеділок, середу та п’ятницю навіть дозволяється ласувати рибою, вином і олією. Тому Різдвяний піст не вважається дуже суворим.

Продовжується період розпродажів. В понеділок, який йде після Чорної п'ятниці, акції проводять інтернет-магазини. Він носить назву Кіберпонеділок (Cyber ​​Monday). Заснували свято 2005 року в США, коли помітили, що офісні працівники, повертаючись на роботу після Чорної п'ятниці, продовжують шукати знижки вже в Мережі.

Яке 28 листопада церковне свято

28 листопада за православним календарем – день пам’яті преподобного Паїсія Величковського. З ім’ям цього святого пов’язане відродження монастирського життя і старчества в другій половині ХVIII століття. В миру його звали Петро Величковський. Він народився в сім’ї священника 21 грудня 1722 року в Полтаві.

Календар важливих подій за 28 листопада:

1414 рік – богемський реформатор Ян Гус був заарештований;

1520 рік – португальський мореплавець Фернан Магеллан зміг подолати одну з найнебезпечніших проток на півдні Америки (яка сьогодні носить його ім’я) та увійти в води Тихого океану;

1561 рік – було розпущено Ливонський лицарський орден;

1654 рік – героїчна оборона козацької фортеці Буша (Поділля);

1974 рік – у Нью-Йорку, в концертному залі “Медісон Сквер Гарден” проводить свій останній виступ зі сцени ексучасник “Бітлз” Джон Леннон;

1983 рік – вперше в американському космічному польоті взяв участь представник іншої країни, ним став західно-німецький фізик Ульф Мербольд;

2000 рік – Олександр Мороз оприлюднює аудіозаписи розмов президента України Леоніда Кучми стосовно вбивства журналіста Георгія Гонгадзе;

2006 рік – в Україні Верховна Рада визнає Голодомор актом геноциду українського народу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Максим Дирдін
    Максим Дирдін
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики