Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви перебуваєте за кордоном: пояснення від МОЗ

20:25, 30 січня 2023
Також громадянам пояснили, як продовжити дію довідки про інвалідність, якщо вони за кордоном.
Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви перебуваєте за кордоном: пояснення від МОЗ
Зображення від jcomp на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які вимушено перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють екстериторіально і заочно.

«Якщо ви перебуваєте за кордоном, надішліть необхідні медичні документи своєму сімейному або лікуючому лікарю на території України для оформлення форми 088/о «Направлення на МСЕК». Важливо – надсилайте документи українською мовою.

Далі ваш пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням вас скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Якщо ж ви не можете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я», - пояснили у МОЗ.

Зазначається, що експертиза здійснюється за направленням ЛКК незалежно від вашого місця реєстрації, проживання чи перебування.

Як продовжити дію довідки про інвалідність, якщо ви за кордоном

Також у МОЗ пояснили, що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану, і у вас завершився термін дії довідки про інвалідність.

«У разі, якщо такий термін завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само подовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю», - пояснили у відомстві.

Крім того, у МОЗ зазначають, що, якщо дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнилося 18 років, вона має пройти медико-соціальну експертизу на МСЕК.

«Якщо вашій дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнилося 18 років, вона має пройти медико-соціальну експертизу на МСЕК, адже критерії інвалідності дітей різняться від критеріїв інвалідності дорослих.

У такому разі дитина має пройти обстеження за кордоном, потім потрібно перекласти усі медичні документи українською мовою і направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну. Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на МСЕК для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності», - роз’яснили у МОЗ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду