Реформування МСЕК: як відбуватиметься фінансування під час перехідного періоду

20:05, 31 січня 2023
Кабмін виділив субвенцію на функціонування МСЕК під час перехідного періоду їх реформування.
Реформування МСЕК: як відбуватиметься фінансування під час перехідного періоду
Фото: vz.kiev.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 31 січня, Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи. Відповідно до зазначеного рішення МОЗ спільно з Міністерством соціальної політики до 1 квітня подадуть на схвалення Уряду план заходів щодо реформування МСЕК, передає Урядовий портал.

Зазначений план передбачатиме шляхи формування нових маршрутів пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які б забезпечили отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу, а також забезпечення прозорості адміністративних та інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів.

Одним із інструментів, що сприятиме детінізації роботи під час проведення медико-соціальної експертизи, стане запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ). В Україні зазначену класифікацію було введено у квітні 2022 року, шляхом затвердження Національного класифікатора 030:2022 «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я» (наказ Мінекономіки від 09.04.2022 № 810-22).

Реформування служби медико-соціальної експертизи потребує внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади, а також повноцінне впровадження системи оцінки функціонування, життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями, мультидисциплінарними реабілітаційними командами. З метою уникнення ризиків, які можуть виникнути за реформи медико-соціальної експертизи, сьогодні прийнято рішення, що фінансування МСЕК у 2023 р. — під час перехідного періоду — відбуватиметься коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я.

Відповідною постановою КМУ спрямував понад 383 млн грн субвенції на оплату поточних видатків МСЕК з 1 січня по 31 грудня 2023 р.

При цьому паралельно триватиме робота з впровадження оновленої системи реабілітації у сфері охорони здоров'я, перегляд порядків проведення спецекспертиз, передача непрофільних функцій МСЕК, впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.

«Системна робота з реформування порядку встановлення інвалідності триває, наразі в Україні затверджено МКФ як національний класифікатор, підготовлено фахівців та навчально-методичні матеріали щодо використання МКФ у практиці, запроваджено роботу мультидисциплінарних реабілітаційних команд, відходимо від радянського підходу опіки над особами з інвалідністю до забезпечення дієвих інструментів адаптації таких людей до життя в суспільстві. Фокус на запровадження електронних інструментів, своєю чергою, має допомогти позбавитись і корупційної складової, що довгий час супроводжувала роботу МСЕКів», — підкреслив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Раніше ми писали, як продовжити дію довідки про інвалідність, якщо ви за кордоном.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду