Уряд дозволив використовувати бригадам трансплантологів звуковий і сигнальний супровід

16:31, 2 лютого 2023
Трансплантологи зможуть використовувати звукові та світлові пристрої синього кольору.
Уряд дозволив використовувати бригадам трансплантологів звуковий і сигнальний супровід
Джерело фото ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

1 лютого Кабінет Міністрів прийняв постанову, відповідно до якої трансплантологи зможуть використовувати звукові та світлові пристрої синього кольору. Про це повідомляє голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Відтепер трансплантологи можуть використовувати звукові та світлові пристрої синього кольору для проведення пересадки органів та тканин.

«Раніше звуковий та сигнальний супровід могли проводити лише бригади «швидкої», тепер це буде доступним для бригад трансплантологів у 32 медичних закладах, які проводять такі операції», – зазначив голова здоровоохоронного комітету.

Михайло Радуцький зауважив, що прийняте Урядом рішення є дуже важливим, оскільки у такий спосіб можна буде швидше доставляти донорські органи.

Донорські органи, за його словами, «живуть» недовго, наприклад серце – 5 годин, а печінка – трохи довше.

В умовах, коли неможливо перевозити донорські органи повітряним транспортом, доводиться доставляти їх до інших регіонів автомобільним транспортом, зауважує Радуцький, і додає, що чим раніше донорський орган доставлять, тим більше шансів на проведення якісної трансплантації. 

«Нагадаю, що навіть в умовах війни у 2022 році проведено 384 трансплантації, що на 20% більше, ніж в попередньому довоєнному році.

З них провели 275 операцій з пересадок нирок, 74 – печінки, 35 – серця.

Найбільше пересадок минулого року виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці «Оберіг».

Ще за минулий рік проведено 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям», – повідомив голова здороохоронного комітету.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді