Правом вето може скористатися країна-агресор, це суперечить здоровому глузду: Євгенія Кравчук про потребу модернізації роботи міжнародних організацій

15:53, 27 лютого 2023
На думку членкині постійної делегації України в ПА ОБСЄ Євгенії Кравчук, правила міжнародних організацій застаріли і їх треба оновити.
Правом вето може скористатися країна-агресор, це суперечить здоровому глузду: Євгенія Кравчук про потребу модернізації роботи міжнародних організацій
Джерело фото: rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Робота міжнародних організацій має бути повністю перезавантажена. Міжнародні організації із застарілими правилами при значних конфліктах, таких як війна рф в Україні, фактично не відповідають реаліям і мають бути реформовані. Таку думку висловила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації України в ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук.

На думку Кравчук, оновити правила, які діють в міжнародних організаціях слід після поразки росії, якщо не вдасться це зробити ще до перемоги України, що б зробило ефективнішою роботу цих організацій.

Народний депутат наголосила, що має бути змінений формат, коли одна чи дві країни можуть заблокувати рішення організації.

Нинішні реалії показують, що правом вето може скористатися країна-агресор, і це суперечить здоровому глузду, зазначила Кравчук.

«У делегації України та посла США при ОБСЄ була спільна пресконференція. Ми говорили, що потрібно реформувати Організацію з безпеки і співробітництва в Європі, інакше це буде просто тупик і марне витрачання грошей.

Адже неможливо здійснювати моніторингові місії, вести нормальний діалог. Правила різних міжнародних організацій, зокрема й ОБСЄ, складалися 50 років тому, вони взагалі не передбачають процедури виключення. Очевидно, що має бути реформований і формат ухвалення рішень, щоб не було блокування однією чи двома країнами усіх рішень», – зазначила парламентарій.

Нагадаємо, Україна бойкотувала всі офіційні заходи через участь росіян, однак українська делегація приїхала до Відня для переговорів. За словами Кравчук, зросла кількість країн, які хочуть  усунути делегацію рф від засідань організації.

Зокрема, нардеп розповіла, що під час виступів представників російської делегації, яка складалася з шести депутатів держдуми, більшість депутатів залишали залу засідань, а інші, тримаючи в руках українські прапори, ставали за спинами росіян.

Наразі, зазначила депутат, Україна працює над тим, щоб запропонувати на літній сесії у Ванкувері Парламентській асамблеї ОБСЄ ухвалити правку, яка дозволить усунути представників рф від участі у засіданнях або ж позбавить їх право голосу та виступів.

«Ми вирішили, що в одному залі з воєнними злочинцями не перебуватимемо. Зараз будемо зустрічатися з усіма делегаціями, окрім рф та Білорусі», – повідомила народна депутатка.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва