У Раді зареєстрували Постанову про притягнення до відповідальності керівництва рф за міжнародним правом

14:02, 20 березня 2023
Народні депутати закликають створити міжнародний механізм відшкодування шкоди і збитків, завданих рф Україні та її громадянам.
У Раді зареєстрували Постанову про притягнення до відповідальності керівництва рф за міжнародним правом
Джерело фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

19 березня 2023 року народні депутати зареєстрували Постанову №9122, в якій міститься заява Верховної Ради України про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України.

У документі міститься заклик до Організації Об’єднаних Націй, міжнародних парламентських організацій, парламентів та урядів країн світу рішуче засудити тяжкі злочини, які були вчинені на території України російською федерацією за наказами її політичного і військового керівництва, та вжити всіх можливих заходів для розслідування цих злочинів і притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних у їх скоєнні в рамках національних та універсальних юрисдикцій.

Також у Постанові міститься звернення щодо необхідності створення міжнародного механізму з відшкодування шкоди та збитків, завданих фізичним і юридичним особам та державі Україна внаслідок протиправних дій рф.

У пояснювальній записці зазначається, що серед документованих злочинів рф на території України, починаючи з 2014 року, окупації Криму, – систематичні умисні вбивства цивільного населення, навмисне нанесення ракетних ударів по житлових будинках громадян та об’єктах цивільної інфраструктури, масова сексуальна експлуатація жінок і дітей, депортація та насильницьке переміщення українців, включаючи дітей, на територію рф та тимчасово окуповані нею території, здійснення систематичного фізичного та психологічного насильства щодо населення України, посадових осіб української влади та органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій, місцевих активістів, журналістів, священнослужителів та інших.

Ініціатори проєкту постанови наголошують, що ці злочини здійснюються за прямими наказами вищого політичного і військового керівництва російської федерації та є грубим порушенням чинних норм міжнародного права, що потребує рішучого і дієвого реагування міжнародної спільноти шляхом притягнення російського керівництва до міжнародної кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт путіна та його уповноваженої з прав дитини.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді