Кабмін схвалив низку законопроєктів: які саме

18:40, 5 травня 2023
Уряд погодив зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку та схвалив припинення співробітництва з Білоруссю у кількох галузях.
Кабмін схвалив низку законопроєктів: які саме
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

5 травня Кабмін ухвалив низку рішень та прийняв кілька законопроєктів. Про це повідомив представник уряду Тарас Мельничук.

1) Схвалено проект Закону «Про внесення змін до статті 284 Кримінального кодексу України щодо відповідальності капітанів суден за ненадання допомоги людям, які зазнають або зазнали лиха». З метою приведення диспозиції статті 284 Кримінального кодексу України у відповідність з міжнародними договорами у сфері судноплавства, законодавством України у цій сфері, а також сталою всесвітньою практикою надання допомоги людям під час лиха, законопроектом передбачено, що кримінальна відповідальність настає за ненадання допомоги капітаном судна особам, які зазнають лиха на морі або на інших водних шляхах, у разі отримання з будь-якого джерела відповідного повідомлення, якщо капітан мав можливість надати таку допомогу без серйозної небезпеки для свого судна і осіб, що перебувають на його борту. Також пропонується підвищити розміри основного покарання за передбачений статтею 284 КК України злочин у вигляді штрафу: з максимального штрафу в 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до штрафу в розмірі від 1000 до 5000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

2) Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі». Законопроект спрямований на створення законодавчих передумов для забезпечення постійної готовності до надання допомоги людям, які зазнають лиха у відкритому морі, відповідно до зобовʼязань України за міжнародними багатосторонніми договорами у сфері торговельного мореплавства як держави прапора та прибережної держави: на державному рівні, а також на українських морських суднах. Проект Закону передбачає внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України, Повітряного кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про транспорт», «Про внутрішній водний транспорт», «Про морські порти України», «Про державний кордон України» та «Про Державну прикордонну службу України». Проектом, серед іншого, врегульовується діяльність морської пошуково-рятувальної служби, здійснення нею функцій із організаційно-технічного забезпечення функціонування та розвитку національної системи пошуку і рятування на морі в морському пошуково-рятувальному районі за рахунок державного бюджету та (або) коштів портових зборів.

3) Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу». Законопроектом передбачено внесення змін до статей 15, 18, 18-1, 37 ЗУ «Про військовий обовʼязок і військову службу», спрямованих на зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

4) Включено до Переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту», послуги з навчання керуванню літальними та космічними апаратами і ракетами, у тому числі з використанням методу моделювання (комплекс послуг з проведення професійної підготовки льотного складу).

5) Припинено дію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі ветеринарної медицини, вчиненої 01.08.2002 у м. Мозирі.

6) Внесено зміни до Порядку вилучення і передачі військового майна Збройних Сил з метою приведення його у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законів України щодо врегулювання окремих питань діяльності Національної поліції України під час дії воєнного стану» від 21.03.2023 N 3000-IX. Доповнено перелік органів, яким може передаватися будь-яке військове майно, Національною поліцією України та Адміністрацією Державної прикордонної служби України.

7) Припинено дію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин, вчиненої 07.10.2013 у м. Мінську.

8) Внесено зміни до постанови КМУ від 03.12.2009 N 1317 «Питання медико-соціальної експертизи», що нададуть можливість МСЕК встановлювати причинний звʼязок інвалідності із проведенням заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією РФ проти України. Внесено, з метою приведення у відповідність із Законом України від 12.01.2023 N 2864-IX, зміни до постанов КМУ від 25.04.2018 N 306 «Деякі питання встановлення звʼязку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоровʼя» та від 27.12.2018 N 1175 «Деякі питання Міністерства у справах ветеранів», що нададуть можливість Мінветеранів організовувати та координувати роботу з питань встановлення факту одержання особами ушкодження здоровʼя від боєприпасів на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією РФ проти України.

8) Здійснено відповідно до статті 25 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» другий етап розподілу обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у звʼязку з повномасштабною збройною агресією РФ, за І квартал 2023 року, для 4 обласних бюджетів та 516 бюджетів територіальних громад в обсязі 3 млрд 87,1 млн гривень.

9) Схвалено проект Агентської угоди між Урядом України і компанією CROWN AGENTS JAPAN LIMITED про реалізацію японської грантової допомоги з програми економічного і соціального розвитку. Підписання Агентської угоди, яка здійснюється на виконання учиненої Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання Уряду України гранту непроектного типу на закупівлю спеціального обладнання для закладів охорони здоровʼя України, Протоколу обговорень та Узгодженого протоколу щодо процедурних деталей до зазначеної Угоди, що необхідні для реалізації Програми економічного та соціального розвитку, а саме придбання необхідного медичного обладнання. Допомога Уряду Японії складе 300 млн. японських єн або 79 млн. 959 тис. гривень.

10) Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія. Угодою пропонується встановити зобовʼязання Сторін визнавати та обмінювати національні посвідчення водія на основі принципу взаємності. Крім того, передбачається, що такий обмін здійснюється без необхідності проходження відповідних практичного та теоретичного іспитів, а також установлюється відповідність категорій посвідчень водія двох держав та визначається механізм підтвердження факту видачі посвідчення водія, яке подається для обміну, та інші умови, необхідні для здійснення такого обміну.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду