Обіцяли роботу в Європі: судитимуть 16 зловмисників, які ошукали 63 громадян

11:21, 5 червня 2023
Загалом під виглядом послуг працевлаштування українців в Європі шахраї заволоділи близько 1 млн гривень.
Обіцяли роботу в Європі: судитимуть 16 зловмисників, які ошукали 63 громадян
Фото: kyiv.gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До суду скеровано обвинувальний акт відносно 16 учасників злочинної організації, які тривалий час займались шахрайськими діями під виглядом надання послуг з працевлаштування в Європі (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 205-1 КК України), передає Київська міська прокуратура.

Згідно із матеріалами слідства, у березні 2022 року учасники групи розробили спільний план злочинних дій, направлений на заволодіння коштами громадян України, у тому числі вимушених переселенців та біженців, які шукали роботу за кордоном. Для реалізації схеми учасники створювали оголошення про працевлаштування на різних сервісах з пошуку роботи, вакансії знаходились у країнах Європи.

«Спілкування з потенційними заробітчанами здійснювалося через так званий колл-центр. Після отримання від потерпілих платежу у сумі близько 250 євро, шахраї жодних дій, направлених на працевлаштування громадян не вчиняли, натомість повністю припиняли з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали через фіктивних ФОП.

З метою конспірації своєї діяльності злочинці використовували інтернет-месенджери, умовні слова та вигадані нікнейми. Також злочинне угруповання характеризувалося стійким складом учасників з чітким розподілом функцій.

Загалом під виглядом послуг працевлаштування українців в Європі шахраї заволоділи коштами 63 потерпілих на суму близько 1 млн гривень», - сказано у повідомленні.

Під час досудового розслідування правоохоронцями проведено понад 30 обшуків за місцем мешкання фігурантів та колл-центрів, вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено понад 1 млн гривень готівкою.

Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фото: kyiv.gp.gov.ua

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва