Яку рибу в жодному разі не можна купувати: українців попередили про небезпеку

08:00, 16 червня 2023
Риба може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини.
Яку рибу в жодному разі не можна купувати: українців попередили про небезпеку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Через підрив Каховської ГЕС у великих водоймах спостерігається загибель риби. Про це повідомляє Мінагрополітики.

При переробці та споживанні такої риби можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм, який є небезпечним та у багатьох випадках смертельним захворюванням.

Українцям рекомендують найближчим часом утриматися від придбання та споживання свіжовиловленої риби не тільки в Херсонській області, а й у регіонах басейну річки Дніпро.

«Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солона, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини», – йдеться у повідомленні.

Також мешканцям України дали низку рекомендацій, як убезпечити себе від купівлі неякісної продукції:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у торгових закладах, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано використовувати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерву за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовуйте продукцію зі здутих банок.

«У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Наголошуємо, що реалізація живої риби повинна проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія живої риби повинна надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії, експертні висновки», – підсумували у Міністерстві аграрної політики.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду