Яку рибу в жодному разі не можна купувати: українців попередили про небезпеку

08:00, 16 червня 2023
telegram sharing button
facebook sharing button
viber sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
Риба може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини.
Яку рибу в жодному разі не можна купувати: українців попередили про небезпеку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Через підрив Каховської ГЕС у великих водоймах спостерігається загибель риби. Про це повідомляє Мінагрополітики.

При переробці та споживанні такої риби можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм, який є небезпечним та у багатьох випадках смертельним захворюванням.

Українцям рекомендують найближчим часом утриматися від придбання та споживання свіжовиловленої риби не тільки в Херсонській області, а й у регіонах басейну річки Дніпро.

«Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солона, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини», – йдеться у повідомленні.

Також мешканцям України дали низку рекомендацій, як убезпечити себе від купівлі неякісної продукції:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у торгових закладах, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано використовувати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерву за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовуйте продукцію зі здутих банок.

«У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Наголошуємо, що реалізація живої риби повинна проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія живої риби повинна надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії, експертні висновки», – підсумували у Міністерстві аграрної політики.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший