В Угорщині українських дипломатів не допускають до переданих рф полонених українців

20:24, 19 червня 2023
У МЗС заявили, що українські військовополонені перебувають в Угорщині в ізоляції, а також повідомили, що Будапешт не пускає до них українських представників.
В Угорщині українських дипломатів не допускають до переданих рф полонених українців
Фото: cont.ws
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У МЗС України заявили, що не мають доступу до українських полонених, переданих Угорщині рф, а також повідомили, що українців утримують в ізоляції. Про йдеться у повідомленні речника МЗС Олега Ніколенка.

За його словами, «усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українськими громадянами не мали успіху».

Також, посилаючись на інформацію, отриману відомством від родичів полонених, важко говорити про те, що вони мають вільний статус в Угорщині, як запевняє Будапешт, додав український дипломат.

«Вони утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України. Спроби української сторони налагодити конструктивний діалог із угорської владою офіційними дипломатичними каналами, на жаль, ігноруються.

Такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані ним гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини. Крім того, вони можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод»,– сказав він

У МЗС наголосили, що вкотре звернулися до угорської сторони із вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених.

«МЗС України вчергове звернулося до угорської сторони із вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, аби він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу», – наголосив речник міністерства.

Нагадаємо, рф передала Угорщині 11 українських захисників.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва