Загроза спалаху гепатиту А у Києві: що варто знати

20:30, 31 жовтня 2023
У КМДА дали поради киянам, як уберегтися від гепатиту А.
Загроза спалаху гепатиту А у Києві: що варто знати
Джерело фото: medikom
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У зв'язку зі спалахом гепатиту А на Вінниччині, жителі Києва вимушені посилити контроль над своєю інфекційною безпекою. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург.

За її словами, розповсюдження цієї інфекційної хвороби в столиці пов'язане перш за все з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. «Оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ знаходиться в зоні потенційної небезпеки», – зазначила Гінзбург.

Важливо відзначити, що вірусний гепатит А (відомий також як хвороба Боткіна) є гострою інфекційною хворобою, яка передається фекально-оральним шляхом та переважно вражає печінку і травний канал.

Департамент охорони здоров'я нагадує, що інкубаційний період цієї хвороби триває від 7 днів до 1,5 місяця. Симптоми спочатку схожі на ГРВІ, включають загальну слабкість, катаральні прояви, головний біль та підвищення температури тіла до 37,5–39°C. Ці симптоми можуть тривати від 1 до 3 днів. Потім втрачається апетит, може виникнути дискомфорт у печінці. Наступний етап супроводжується зміною кольору сечі на темніший, а випорожнення, навпаки, стають світлішими. Пацієнти також помічають жовтіння слизових оболонок і шкіри.

Раніше ми писали про спалах гепатиту А на Вінниччині: кількість хворих продовжує зростати.

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України