КВЕД для адвокатської діяльності: як визначитися із правильними напрямами діяльності

14:09, 8 січня 2024
Неправильно обраний основний код, а також інші коди в окремих випадках можуть навіть накликати штрафи.
КВЕД для адвокатської діяльності: як визначитися із правильними напрямами діяльності
Джерело фото: Luca Bravo / Unsplash
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для організації звітності та оподаткування в Україні діє Класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД). Розпочинаючи адвокатську діяльність, під час реєстрації адвокатських бюро та об’єднань доведеться визначитися із правильними напрямами діяльності згідно КВЕД.

Про це повідомили у Національній асоціації адвокатів України.

За словами голова Комітету НААУ з питань адвокатської практики, класифікатор систематизує види діяльності, що здійснюються суб'єктами господарювання в Україні. Стосовно конкретного підприємства, то обрані коди мають охоплювати усі можливі напрями його роботи. Адже вести бізнес можна лише у межах кодів, які записані в реєстраційних документах. І неправильно обраний основний код, а також інші коди в окремих випадках можуть навіть накликати штрафи. З іншого боку, якщо під час реєстрації ви вказали кілька зайвих, то це аж ніяк не зобов’язує вас займатися всіма зазначеними видами діяльності.

У актуальному КВЕД-2010 для адвокатської діяльності коди можна знайти у Секції М «Професійна, наукова та технічна діяльність».

Зрозуміло, що основним під час держреєстрації має бути 69.10 «Діяльність у сфері права».

Цей код охоплює в тому числі юридичне представництво інтересів однієї сторони, що виступає проти іншої сторони в судах або інших судових органах. Це консультаційні послуги та представництво в цивільних та кримінальних справах, у трудових суперечках.

Також код охоплює загальні консультації та складання юридичних документів, в тому числі про реєстрацію підприємств, статутів підприємств та інших документів, пов'язаних зі створенням підприємств, патентів і авторських прав, підготовку різних юридичних документів, заповітів, доручень тощо.

Також кодами, які будуть внесенні до Єдиного державного реєстру, можна вказати:

  • 69.20 Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування (в т.ч. консультаційні послуги та послуги з представництва клієнтів у податкових органах);
  • 70.21 Діяльність у сфері зв’язків із громадськістю;
  • 70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування;
  • 82.11 Надання комбінованих офісних адміністративних послуг;
  • 82.19 Фотокопіювання, підготування документів та інша спеціалізована допоміжна офісна діяльність;
  • 63.99 Надання інших інформаційних послуг.

Згадане у списку консультування з питань комерційної діяльності й керування передбачає надання консультаційних послуг, управлінської та організаційної підтримки компаніям та іншим організаціям з питань керування, корпоративного стратегічного й оперативного планування, визначення напрямів розвитку бізнесу, управління змінами, зниження собівартості та інших фінансових питань, маркетингових цілей і політики, кадрової політики, стратегії виплат компенсацій і пенсій, планування виробництва та контролю.

Також надання комерційних послуг може включати консультування, управлінську й організаційну підтримку компаній і громадських організацій відносно:

  • проектування методики бухгалтерського обліку та правил, програм ведення звітності, процедур контролю виконання кошторису;
  • консультування та підтримки компаній і громадських організацій у сфері планування, організаційних заходів, забезпечення ефективності та контролю, інформації з питань управління тощо.

Цей клас включає діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва