У Вінниці матроса засудили за самоволку на п'ять років

20:40, 19 березня 2024
Адвокат просила для матроса тримання в дисциплінарному батальйоні.
У Вінниці матроса засудили за самоволку на п'ять років
Фото: Вінницький апеляційний суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

19 березня рішенням Вінницького апеляційного суду набрав законної сили вирок стосовно військовослужбовця, якому за самовільне залишення місця служби призначили п'ять років позбавлення волі. Про це повідомляє пресслужба суду. 

У своїй апеляційній скарзі захисниця засудженого наполягала на зміні рішення Козятинського міськрайонного суду та застосуванні до порушника тримання в дисциплінарному батальйоні. Своє прохання мотивувала, зокрема, тим, що чоловік – учасник бойових дій, визнав свою провину, має погашену судимість. За її словами, закон чоловік переступив через складну життєву ситуацію, але повернутися на службу планував.  

На думку ж прокурора, п’ять років ув’язнення для військового  – справедливе й законне покарання. Зауважив: порушнику призначено мінімальний строк позбавлення волі із тих, які передбачені санкцією частини 5 статті  407 Кримінального кодексу України. Що ж стосується тримання у дисциплінарному батальйоні, то таке покарання, каже сторона обвинувачення, законодавець заборонив. Відтак просила залишити вирок суду першої інстанції без змін.

Військовий скоїв злочин у травні минулого року через три місяці після призову: на станції «Козятин» залишив вагон поїзда, яким разом з іншими військовослужбовцями повертався до військової частини із навчання в Іспанії. Правоохоронці затримали втікача за місцем його проживання у листопаді 2023-го.

А засудили його за самовільне залишення місця служби, вчинене військовослужбовцем (крім строкової служби) без поважних причин, тривалістю понад три доби, в умовах воєнного стану.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду