У Міносвіти пояснили, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні

15:41, 29 червня 2024
Цього року денна форма навчання в аспірантурі буде доступна лише на бюджетній основі.
У Міносвіти пояснили, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий пояснив, що магістри, які пішли в аспірантуру одразу після закінчення повної вищої освіти або через кілька років, не можуть бути мобілізовані. 

"Вони складають іспити, піддержують рівень знань та вступають у виш. І після цього мають право на відстрочку", — сказав Лісовий у коментарі "Телеграфу". 

Лісовий підкреслив, що у поточному році денна форма навчання в аспірантурі буде доступна лише на бюджетній основі.

Кількість місць становитиме близько 7 000. Однак контрактна програма залишиться відкритою для заочної та вечірньої форм навчання. Отже, прийом аспірантів у денну форму цього року не передбачається.

"Бюджетна форма навчання у 2024 році розширена майже у двічі. Державне замовлення наразі 7 000 студентів-аспірантів. Щоб усі студенти, які готові продовжувати свою дослідницьку і наукову діяльність мали на це можливість. Аби не втрати здібних і талановитих людей", — пояснює очільник МОН. 

За словами Лісового, багато молодих людей використовують аспірантуру як спосіб ухилитися від призову у рамках мобілізації. Але МОН все одно збирається докласти максимум зусиль, аби люди у воєнний час здобували освіту.

"Ми дуже переживали, що корупційні схеми витіснять з вишів людей, які дійсно готові навчатися. І цю історію треба було закрити. Але головна задача для нас зараз — дати здібній молоді змогу навчатися, розширити можливості для неї. Саме тому цього року така кількість бюджетних місць на аспірантурі", — зазначив Оксен Лісовий.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у МОН повідомили, що у 2024 році скасовано вступ на денну форму навчання в аспірантурі за контрактом та відкориговано правила щодо поновлення навчання в аспірантурі, щоб, як зазначили в МОН, «навчання в аспірантурі не перетворилося на корупційний інструмент уникнення мобілізації».

Крім того, аспірантам, які вступили у 2022 році, доведеться скласти спеціальні державні іспити, щоб довести, що вони справді продовжують своє навчання в аспірантурі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва