Львівське дзвонарство отримало статус нематеріальної культурної спадщини України

10:17, 27 липня 2024
Традиція дзвонарства у Львові, що супроводжує найважливіші події в житті міста, офіційно визнана частиною культурної спадщини України.
Львівське дзвонарство отримало статус нематеріальної культурної спадщини України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство культури та інформаційної політики України додало традицію дзвонарства у Львові до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Львівські дзвони – це не просто звуки міста, а його душа, історія та традиції, які передаються від покоління до покоління.

Як зазначили в Мінкульті, мелодійні звуки дзвонів супроводжують найважливіші події в житті міста, оголошуючи релігійні служби, весілля, похорони та інші церковні обряди. Вони створили багатий музичний репертуар, до якого входять такі мелодії, як:

  • «Благовіст», що виконується щодня перед службою;
  • «Передзвін», який звучить під час освячення пасок, святкування Вербної неділі, різних процесій, вінчань, хрестин;
  • Мелодія для похорону;
  • Мелодія тривоги, що оповіщає про стихійне лихо чи напад ворога.

Протягом століть дзвонарі відповідали за дзвони, зберігаючи різноманітність дзвонарського мистецтва у своїй пам'яті. Ці знання рідко фіксувалися в письмових документах і передавалися від майстрів молоді. Сьогодні об’єднання дзвонарів присвячують свій час і зусилля збереженню та відновленню дзвонарства, передаючи не лише навички, пов'язані з технікою та доглядом за дзвонами, але й духовні, історичні та культурні цінності.

Звуки дзвонів знайомі містянам з дитинства, формуючи єдиний культурний та емоційний простір. Вони стали частиною ідентичності львів’ян, викликаючи емоції, спогади та досвід, як особистий, так і колективний.

Дзвони перетворилися з простого засобу спілкування на вираження живої спадщини, а дзвонарство та традиції шанування дзвону стали проявом колективної ідентичності міста Львова. Особливістю традиції дзвонарства у Львові є соціальна та міжконфесійна злагодженість, адже дзвонарі дотримуються принципу рівності та виконують свої обов’язки у різних конфесіях, формуючи толерантне середовище.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Руденко
    Олег Руденко
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Андрій Потапенко
    Андрій Потапенко
    член Ради суддів Украіїни, суддя Ржищевського міського суду Київської області
  • Олена Ізовітова-Вакім
    Олена Ізовітова-Вакім
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Лісовська
    Наталія Лісовська
    суддя Миколаївського окружного адміністративного суду