Пробація — можливості для змін

14:25, 27 сентября 2018
Тільки разом — пробація та громадські організації — можемо забезпечити безпеку суспільства, — Ірина Яковець.
Пробація — можливості для змін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ірина Яковець,

перший заступник директора Центру пробації

З 1 жовтня й до кінця поточного року у Львівській та Полтавській областях буде реалізовано пілотний проект пенітенціарної пробації. Відповідне рішення ухвалила Державна установа «Центр пробації» у партнерстві з благодійною організацією «FREE ZONE» за підтримки Міністерства юстиції України та Адміністрації ДКВС України.

Відомо, що перебування людини у місцях позбавлення волі є чи не найбільш екстремальною та кризовою ситуацією, в яку можна потрапити. Найбільш негативні наслідки поряд із криміналізацією особистості — втрата соціально корисних зв’язків, що негативно впливає на поведінку особи, породжує апатію у подоланні асоціальних навичок, сприяє деградації особистості. Найбільш нагально проблема нейтралізації негативного впливу умов відбування покарання на особистість постає в період підготовки засудженого до звільнення.

Практика свідчить, що після звільнення з місць позбавлення або обмеження волі в людини життєвих проблем стає не менше, хоча вони вже зовсім інші, ніж в установі виконання покарань. Тому проблема соціальної адаптації колишніх засуджених була і залишається актуальною. Адже від того, наскільки вдало відбуватиметься процес пристосування колишнього в’язня до нових соціальних умов, наскільки швидко він засвоюватиме нові цінності, норми, правила поведінки життя в соціумі, залежить не лише його подальша доля, а й доля інших індивідів, у більш широкому соціальному вимірі — соціальна безпека.

Незважаючи на те, що чинне законодавство передбачає доволі розгалужену систему суб’єктів сприяння в соціальній адаптації, зв’язки між ними не характеризуються сталістю, а наявні процедури — простотою, що у підсумку призводить до ситуацій, коли людина, зіштовхнувшись із низкою проблем (відсутністю житла, роботи, довіри з боку близьких, звичайною побутовою ксенофобією з боку незнайомих людей), втрачає надію і повертається знову в місця позбавлення волі, але вже на більш тривалий термін.

Лише правильне, ефективне та своєчасне розв’язання проблем, які можуть виникнути у колишнього засудженого, спрямування його ініціативності у правильний бік є одним із ключових чинників, покликаних убезпечити суспільство від рецидиву нових злочинів. Саме цим і визначається важливість діяльності із підготовки засуджених до звільнення.

Розуміючи, що хтось має взяти на себе функцію основного суб’єкта координації спільних дій різних інституцій, причетних до роботи з засудженими і звільненими, начальник Адміністрації ДКВС України Олександр Крикушенко, керівник ДУ «Центр пробації» Олег Янчук та керівник БО «FREE ZONE» Олексій Загребельний погодили Порядок реалізації пілотного проекту щодо впровадження пенітенціарної пробації в органах і установах виконання покарань Полтавської та Львівської областей. Реалізація цього пілотного проекту стала можливою за сприяння заступника міністра юстиції України Дениса Чернишова та при фаховій підтримці запровадження новацій керівника БА «Світло надії» Романа Дрозда.

Метою пілотного проекту є розроблення та впровадження дієвих механізмів підготовки до звільнення, алгоритму ефективної взаємодії установ виконання покарань та органів пробації під час підготовки засудженого до звільнення, ефективних програм (курсів) з підготовки до звільнення з урахуванням статі, віку засуджених, а також нових форм і методів проведення ресоціалізаційної роботи з засудженими у межах пенітенціарної пробації, підготовки осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі на певний строк до звільнення, з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Передбачається, що у ході пілотного проекту будуть розроблені та апробовані: інструменти оцінки ризиків і потреб засуджених перед їх звільненням з установ виконання покарань; оновлені плани реалізації заходів пенітенціарної пробації, спрямованих на створення передумов для успішної подальшої соціальної адаптації засуджених, створення умов для ефективної підготовки до звільнення, формування особистісних якостей засуджених, зміцненню та відновленню їх соціально корисних зв’язків. Планується розробити ефективну модель сприяння у здійсненні заходів соціального патронажу та наданні соціальних й інших послуг засудженим, їх переадресації до спеціалізованих суб’єктів надання допомоги та здійснення контролю за станом отримання послуги.

Фактично планується створити необхідні умови для надання засудженим і звільненим соціальної, медичної та консультативної допомоги; підвищення професійної компетентності сторін з питань соціального супроводу засуджених, з метою їх ресоціалізації та  забезпечення доступу до  необхідних соціальних та медичних послуг; консультування засуджених і звільнених, з питань безперервності лікування таких соціально небезпечних хвороб, як ВІЛ-інфекція, туберкульоз; здійснення заходів супроводу  та переадресації звільнених, що хворіють на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, для забезпечення безперервності лікування. Немаловажним є удосконалення процесу налагодження партнерських відносин з іншими учасниками соціальної адаптації та соціального супроводу — волонтерами, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, а також громадою.

Особливу увагу під час реалізації пілотного проекту буде приділено бюджетній адвокації – тобто, мотивації органів місцевої влади до виявлення активнішої позиції щодо сприяння в соціальній адаптації колишнім правопорушникам, оскільки лише таким чином можна забезпечити безпеку як суспільства в цілому, так і окремої громади.

У подальшому позитивні результати впровадження пілотного проекту планується поширити на всі регіони України з одночасною зміною чинних нормативних актів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва