Неправомірність дій військового комісаріату доведено

16:45, 25 ноября 2016
Перелік «посередників» для вручення повісток про призов є вичерпним і не передбачає «заочного» надсилання повістки засобами поштового зв’язку.
Неправомірність дій військового комісаріату доведено
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадянин призовного віку отримав у свою поштову скриньку листа у конверті, в якому було знайдено повістку до Дніпровського районного у місті Києві військового комісаріату та бланк Попередження.

Зазначена ситуація є показовим прикладом відразу декількох порушень з боку комісаріату та зухвалого введення в оману адресатів таких листів. Тема призову на строкову військову службу наразі жваво обговорюєтьсу у суспільстві, однак лише досконале знання законодавства дозволяє впевнено приймати рішення.

Саме тому нижче наведений детальний правовий аналіз документів.

У Попередженні зазначено, що у разі неявки до військомату у визначений день та час адресата може бути включено правоохоронними органами до Єдиного реєстру громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку і військової служби.

 

Оскільки у вільному доступі в мережі Інтернет знайти такий реєстр не є можливим, а інформація щодо його існування у різноманітних ЗМІ та на тематичних форумах не є однозначною, з метою одержання найбільш точних даних найбільш вірним та логічним вчинком стало направлення інформаційного запиту до Міністерства оборони України відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» з вимогою надати копію документа, яким затверджено створення такого Реєстру.

Відповідь на запит виявилася чіткою та однозначною – відповідно до законодавства такого Реєстру не існує. Отже, безпідставне залякування з боку військомату є очевидним.

 

Варто звернути увагу і на те, що повістка, вкладена в один конверт з попередженням, не є належним чином врученою.

Наразі діє Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене Постановою Кабінету міністрів України від 21 березня 2002 р. N 352.

Пункт 64 Положення:

«64. Оповіщення  громадян  про  призов  на  строкову військову службу  та  їх  прибуття  на  призовні  дільниці  відбувається  за наказами  районних  військових комісарів (додаток 14) і повістками (додаток 15),  врученими призовникам через  житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних  і  міських  рад,  де  немає   військових   комісаріатів, керівників підприємств,  установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.»

Перелік «посередників» для вручення є вичерпним і не передбачає «заочного» надсилання повістки засобами поштового зв’язку.

Більше того, згідно з п. 68 Положення, документи з   розшуку   зберігаються   в   особових   справах призовників,  які ухиляються від  призову  на  строкову  військову службу.  Якщо дії щодо розшуку цих призовників не дають позитивних наслідків,  за рішенням призовної комісії на них  оформляються та надсилаються до відповідних правоохоронних органів, зокрема, корінець повістки з  підписом  призовника  про  те,  що  його попереджено про день і час явки у районний військовий комісаріат.

Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до трьох років (ст. 335 Кримінального кодексу України).

Тобто саме корінець є доказом вчинення особою кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України.

 

Довідково.

4 жовтня відповідно до Указу Президента України від 29.03.2016 № 122/2016 розпочався призов громадян України на строкову військову службу до Збройних Сил та інших військових формувань України.

Згідно з ч. 1 ст. 15 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Відповідно до ч. 8 ст. 15 Закону

«Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову: призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці; у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.»

Таким чином, усі громадяни призовного віку (18 – 27 років), яким належним чином вручена повістка, зобов’язані з’явитися до військового комісаріату у вказаний у повістці день та час.

Громадяни призовного віку, яким повістка не надійшла, все одно зобов’язані з’явитися до військомату протягом 10 днів з дня початку призову.

 

Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь. 

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты»может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва