Нелюдські умови довічного утримання є порушенням Конвенції: ЄСПЛ

17:33, 11 июня 2020
Засудження до довічного позбавлення волі не є достатньою підставою застосування суворого режиму ув’язнення.
Нелюдські умови довічного утримання є порушенням Конвенції: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «N.T. проти Росії» дійшов висновку, що засудження до довічного позбавлення волі не є достатньою підставою застосування суворого режиму ув’язнення. Про це інформує ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

ЄСПЛ зазначив, що обмежені прогулянки на свіжому повітрі, відсутність діяльності, ізоляція, постійне надягання кайданок, – усе це розходиться із конвенційними гарантіями.

Обставини справи. N.T. було засуджено за вчинення злочину до довічного позбавлення волі. Він був поміщений під суворий режим ув’язнення, який застосовується до всіх довічно ув’язнених в РФ протягом принаймні перших десяти років відбування їх покарання.

Як зазначається в обставинах справи, з першого дня тримання N.T. під вартою на нього надягали кайданки кожного разу, коли він залишав свою камеру і навіть тоді, «коли йому доводилося спорожняти своє важке 30-літрове відро для туалету у вигрібну яму за межами будівлі, оскільки в будівлі була відсутня каналізація».

Висновок ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (заборона нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження), N.T. звернувся за захистом своїх прав до ЄСПЛ.   

ЄСПЛ взяв до уваги обставини утримання засудженого.  

«Заявник протягом багатьох років був відокремлений від решти населення в’язниці виключно на підставі його довічного ув’язнення, або в ізоляції, або триманням в камері для двох ув’язнених. Ситуацію погіршував той факт, що він знаходився в своїй камері протягом близько 22 з половиною годин на день без будь-якої іншої діяльності (роботи або навчання)».

Тримання під вартою в камерах для двох ув’язнених в таких умовах або тривала ізоляція можуть бути обґрунтовані лише певними міркуваннями безпеки. Однак РФ не пояснила причини таких умов ув’язнення заявника, враховуючи те, що він ніколи не порушував тюремної дисципліни

Суд дійшов висновку, що це було поводження, заборонене Конвенцією.

Тобто мало місце порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з нелюдським та таким, що принижує гідність, поводження, якого зазнав заявник під час суворого режиму ув’язнення.

З урахуванням інших міркувань ЄСПЛ постановив, що Росія повинна виплатити заявникові 3 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Раніше ми публікували практику ЄСПЛ щодо заборони катувань.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси