Богдан Львов назвав спільне завдання для всіх господарських судів України

13:05, 2 марта 2021
За словами голови КГС ВС, спільним завданням для всіх господарських судів України є якість судових рішень.
Богдан Львов назвав спільне завдання для всіх господарських судів України
Джерело фото: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 лютого в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулася розширена нарада щодо підсумків роботи господарських судів у 2020 році, передає пресслужба ВС.

У заході взяли участь заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова ради суддів України Богдан Моніч, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, секретарі судових палат КГС ВС Тетяна Дроботова, Володимир Погребняк, Володимир Селіваненко, в. о. секретаря судової палати Володимир Студенець, суддя КГС ВС, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, а також керівництво місцевих та апеляційних господарських судів України.

«Минулий рік був для всіх нас непростим. Але попри запроваджені карантинні обмеження господарські суди, як і суди інших юрисдикцій, продовжували здійснювати правосуддя на засадах верховенства права, забезпечуючи кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України», – зазначив під час виступу Богдан Львов.

Доповідаючи про стан здійснення правосуддя в системі господарських судів України у 2020 році, очільник КГС ВС детально зупинився на статистичних даних, а також проаналізував інформацію про роботу господарських судів за минулий рік.

Водночас, як зазначив Богдан Львов, поряд із позитивними аспектами роботи судів господарської юрисдикції, на жаль, існують проблеми щодо організації роботи місцевих та апеляційних господарських судів.

Серед найбільш болючих проблем – це дефіцит коштів, затверджених кошторисним призначенням на утримання господарських судів, у 2020 році та пролонгація цієї проблеми на 2021 рік. Крім того, за словами голови КГС ВС, «кадровий голод», хоч і не такий гострий, як у загальних судах, але суттєво впливає не лише на якість правосуддя, а й на доступ до нього та оперативність вирішення спору. Також актуальними є питання впровадження ЄСІТС і забезпечення належної організації роботи щодо проведення достатньої кількості сеансів відеоконференцзв’язку з іншими судами.

Говорячи про систему господарських судів, Богдан Львов наголосив, що навіть у такі доволі складні часи вона вкотре підтвердила актуальність спеціалізації: «Побудова судів за принципом спеціалізації залишається найбільш прогресивною формою організації судової системи і створює необхідні передумови для їхньої ефективної діяльності, надає додаткові гарантії справедливого правосуддя і в світовій практиці розцінюється як засіб підвищення якості правосуддя, його доступності для громадян та дієвості судової системи». 

На завершення Богдан Львов наголосив на важливих завданнях і викликах для судової влади: «Забезпечувати єдність правозастосовної практики та покращувати інвестиційну привабливість української економіки для іноземних і вітчизняних інвесторів маємо ми з вами. Крім того, спільним завданням для всіх господарських судів України залишається якість судових рішень».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС працює над удосконаленням структури судового рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде