Верховна Рада ухвалила Держбюджет на 2020 рік у першому читанні

16:14, 18 октября 2019
Дефіцит бюджету становить 2,09% від ВВП.
Верховна Рада ухвалила Держбюджет на 2020 рік у першому читанні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 18 жовтня, депутати Верховної Ради ухвалили у першому читанні законопроект №2000 про бюджет на 2020 рік. Свої голоси за проект закону віддали 255 депутатів, передає «Громадське».

Депутати розкритикували поданий проект бюджету до першого читання за низькі соціальні стандарти та темпи економічного зростання. Але в уряді запевнили, що проголосований депутатами бюджет розрахований на макроекономічному прогнозі, який склали ще весною 2019 року. Після затвердження нового макроекономічного прогнозу показники у бюджеті переглянуть.

У бюджеті передбачено зростання мінімальної зарплати до 4723 гривень на місяць, доходи бюджету очікуються в 1 трильйон 79 мільярдів гривень. Витрати — 1,17 трильйона гривень, дефіцит бюджету — 2,09% від ВВП.

У самому бюджеті середній курс долару не закладений, але у макропрогнозі уряду він встановлений на рівні 28,2 гривні за долар.

Видатки на оборону збільшаться на 33,8 мільярда гривень — до 245,8 мільярда. На забезпечення енергетичної незалежності передбачено 2 мільярди, на розвиток дорожньої інфраструктури — 74,4 мільярда, на фінансування Пенсійного фонду — 172,6 мільярда.

У бюджеті передбачено 438,1 мільярда гривень на виплату державних боргів — це близько 40% бюджету. При цьому частка держави в економіці має зменшитися.

Утім, в уряді наголосили, що проект бюджету, який внесли до Ради, складено на економічному прогнозі попереднього уряду, крім того, бюджет не враховує всіх запланованих реформ, які Кабмін планує провести, зокрема земельної. Тому остаточні цифри щодо доходів, курсу валют, дефіциту та іншого будуть відомі до розгляду документу депутатами в другому читанні, яке має відбутися до 2 листопада.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, скільки Мінфін виділив коштів на охорону здоров’я в 2020 році.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді