Законопроект про медіацію: позиція Нотаріальної палати України

17:55, 12 июня 2020
НПУ визначила законопроект 3504, як найбільш демократичний, що передбачає відкритий доступ до процедури медіації без будь-яких корупційних надбудов.
Законопроект про медіацію: позиція Нотаріальної палати України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляді Комітету Верховної Ради з питань правової політики наразі знаходяться два альтернативні проекти законів «Про медіацію» – № 3504 від 19 травня 2020 року та № 3504-1 від 4 червня 2020 року, які визначають правові засади та порядок проведення медіації в Україні, але обидва законопроекти потребують подальшого доопрацювання. Про це йдеться у повідомленні НПУ.

Зокрема, Нотаріальна палата України підтримує запровадження процедури медіації.

«На думку НПУ, варто взяти за основу (з урахуванням необхідності доопрацювання) законопроект № 3504, який є більш демократичним та передбачає відкритий доступ до процедури медіації без будь-яких корупційних надбудов.

Втім, запровадження медіації в Україні потребує підготовки фахівців відповідної кваліфікації та завоювання довіри бізнесу й громадськості, що може зайняти не один рік.

Тому доцільним є залучення вже існуючого інституту нотаріату до здійснення медіації у цивільних, сімейних, трудових, господарських правовідносинах, при цьому забезпечуючи доступ до отримання кваліфікації медіатора представникам інших професій.

Функції медіатора як незалежного посередника у вирішенні конфліктів відповідають духу та принципам роботи нотаріуса вже сьогодні. Практика здійснення медіації нотаріусами є поширеною в країнах Європейського Союзу, зокрема Швейцарії, Німеччині, Франції», - йдеться у повідомленні НПУ.

Окрім того, Нотаріальна палата надіслала свої пропозиції щодо вдосконалення законодавчої ініціативи та прохання залучити представників Палати до обговорення голові Комітету ВР з питань правової політики Андрію Костіну.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про позицію НПУ щодо закону про публічні закупівлі. 

Також ми аналізували проект Закону № 3504 «Про медіацію», ініціатором якого є Денис Шмигаль

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області