Реформа децентралізації: як міські бюджети залежатимуть від районних

15:40, 15 июля 2020
Прийнято за основу законопроект про зміни до бюджету через завершення адміністративно-територіальної реформи.
Реформа децентралізації: як міські бюджети залежатимуть від районних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 15 липня, Верховна Рада прийняла за основу проекту Закону № 3614 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи».  

320 голосами «за» народні депутати прийняли документ за основу.

Прийняття цього проекту закону означає, що сільські, селищні, міські бюджети не залежатимуть від району, як це було раніше.

«Жодного втручання районів у бюджети громад! Усі 1470 територіальних громад перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом із січня 2021 року. Це означає, що сільські, селищні, міські бюджети не залежатимуть від району, як це було раніше», - написав у «Фейсбук» народний депутат Володимир Ватрас.

Законопроектом передбачено таке:

  • Територіальні громади будуть незалежними – органи влади районного рівня не матимуть на них ні адміністративного, ні фінансового впливу.
  • Серед основних надходжень бюджетів місцевого самоврядування: ПДФО 60%; місцеві податки і збори; рентні платежі; акцизний податок; доходи від використання комунального майна; плата за надання адміністративних послуг; трансферти (дотації, субвенції).
  •  Доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують. Районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах із державним бюджетом.

«Грошима громади мають розпоряджатися тільки самі громади! Цей закон дозволить повноцінно завершити реформу децентралізації та передати фінанси та можливості на місця», — написав Ватрас.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України