Українцям доведеться платити податок за неоформлену земельну ділянку: проект закону

17:25, 31 июля 2020
Якщо право власності або право оренди не оформлено, встановлюється плата у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок.
Українцям доведеться платити податок за неоформлену земельну ділянку: проект закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Плата за користування земельними ділянками, які використовуються юридичними та фізичними особами, в тому числі у випадку переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини), але право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлено, встановлюється у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Про це йдеться у тексті законопроекту № 3922, зареєстрованого від 22 липня, про внесення змін до податкового кодексу в частині плати за землю.

«Згідно з земельно-кадастровою інформацією, більшість земельних ділянок, внесених до земельного кадастру, перебувають у стані «не оформлено» або «в процесі оформлення», який роками залишається незмінним, зокрема, по м. Києву. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно», – йдеться у документі.

Варто зазначити, що платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої групи для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;

податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найми, позичка) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Нагадуємо, штрафи за несвоєчасну реєстрацію пн/рк скасовано до кінця літа.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи оподатковується компенсація працівнику за використання його автомобіля у службових цілях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва